Naslovna > Retro > Plastična svinja

Vremeplov - Reliant Robin

Plastična svinja

Reliantovi trotočkaši zauzimaju posebno mjesto u britanskoj kulturi, jer vozila ovog proizvođača možda i na najbolji način simbolizuju njenu ekscentričnost. Najpoznatiji modeli koji su na poseban način proslavili ovu kompaniju iz Tamwortha bili su Robin i Regal Supervan III, zvijezde popularnih komedija Mućke i Mr. Bean...

Popularni Robin, razvijen pod kodnom oznakom TW8, svjetlo dana je ugledao 1973. godine, a bio je poseban, osim po neobičnoj koncepciji sa tri točka i po karoseriji od fiberglasa, pričvršćenoj na šasiju od čelika. Za pogon ovog vozila, koje je uglavnom bilo predmet humora, iskorišten je vodeno hlađeni četverocilindraš zapremine 750 ccm sa 32 KS, ali nakon samo dvije godine zamijenjen je većim motorom sa 850 ccm i 40 KS. Ovaj agregat već je mogao ozbiljno ubrzati nestabilni Robin, tačnije do 100 km/h za 16,1 sekundu,  a hrabriji vozači mogli su stići i do maksimalne brzine od 134 km/h.


„Plastična svinja“, kako su od milja, ili podrugljivo, zvali gotovo sve Reliante, pa tako i Robina, sa druge strane je mogao pružiti dobre karakteristike, poput solidno iskorišćene unutrašnjosti, te priličnog utovarnog prostora u opciji van, koja se nudila  uz ostale karoserijske varijacije, tačnije Standard, Super i Estate. Koliko je ovo vozilo svojevremeno bilo popularno, za šta treba zahvaliti i tome da je za njegovo upravljanje bila dovoljna motociklistička dozvola,  svjedoči i činjenica da je i princeza Ana imala Robin Super Saloon u vrijeme dok je živjela u Sandhurst Royal akademiji.

 

Nakon osam godina proizvodnje, obustavljena je produkcija Robina, jer je na njegovo mjesto stigao novi model pod imenom Rialto. Ipak, zbog izražene nostalgije Reliant je reinkarnirao produkciju Robina 1989. godine, lansiravši ga sa potpuno novim izgledom karoserije i modifikovanim interijerom. Proizvodnja je uz nekoliko poboljšanja trajala sve do 1998. godine, kada je produkovana i komemorativna serija od posljednjih 50 primjeraka, specifičnih po izuzetno bogatoj opremi u koju su bili uključeni koža, orahovo drvo i posebna pločica sa serijskim brojem na instrument tabli.
Već naredne godine Reliant javnosti predstavlja novi Robin Hatchback, koji se, nažalost, zadržao samo do 2001. godine. Da ne bude sve tako crno, kompanija B&M Plastics 30. aprila 2001. počinje sa licencnom proizvodnjom Robinove replike, koja se bazirala na jubilarnoj seriji 65. I pored bogate opreme, poput CD playera, elektrifikovanih stakala, te poboljšane transmisije i motora, definitivni kraj stigao je u oktobru 2002. godine, kada sa proizvodnih traka silazi posljednji primjerak.

 

Zvijezda humorističkih serija Reliant je svjetsku slavu stekao na filmu, odnosno simpatičnim ulogama u humorističkim serijama Mućke i Mr. Bean. Ipak, Rodney i Dell Boy uživali su u čarima prljavo žutog Regala Supervan III, sa karoserijom izrađenom od ojačanog fiberglasa i agregatom od 750 ccm. O uspješnosti ovog modela najbolje govori podatak da je samo 1969. godine na tržište plasirano 15.000 primjeraka ovog po mnogo čemu ekscentričnog vozila.
Datum objave: 10/02/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook