Naslovna > Auto moto sport > Pobjeda Alonsu, postolje i Schumaheru

F1 – VN Europe

Pobjeda Alonsu, postolje i Schumaheru

Nevjerovatno uzbudljiva ovogodišnja sezona u Formuli 1 nastavila se u Španiji, gdje je Alonso došao do druge ovosezonske pozicije i učvrstio vodstvo u generalnom poretku

Osma utrka ove sezone u Formuli 1 nije donijela osmog pobjednika, već prvog vozača sa dvije pobjede ove sezone, Fernanda Alonsa. Iako su neki očekivali malo od ove utrke i kraj uzbuđenjima, to se nije desilo, jer je vožnja u Španiji obilovala preticanjima i uzbuđenjima. Sebastian Vetel je  odlično iskoristio pol poziciju i vodio ispred Hamiltona i Grosjeana, no u 34. krugu pravi grešku koja ga je primorala na odustajanje. 

 

Do tada je Alonso napredovao sa 11. na poziciju iza Vetela, te se odustajanjem Nijemca našao u vodstvu. Fernando je bježao ispred Hamiltona koji je tek nekoliko krugova prije kraja imao sudar sa Maldonadom, pa su obojica bili primorani na odustajanje. Tako se na drugoj pozicij našao Kimi Raikonen, dok je treće mjesto , ni kriv ni dužan, a zahvaljujući konstantnoj vožnji, osvojio Michael Schumaher, koji se nakon toliko godina konačno popeo na pobjedničko postolje.  Tako su se na kraju na prve tri pozicije našli vozači koji ukupno u karijeri zajedno imaju 10. naslova svjetskih pravaka a uz to svu svi bili (jedan je još uvijek) vozači Ferrarija. U generalnom poretku sada vodi Alonso sa 111 bodova, Webber sa 5 četvrtih mjesta u sezoni ima 91 poen, Hamilton je treći sa 88, a Vettel četvrti sa 85. U poretku konstruktora vodi Red Bull, ispred McLarena i Lotusa.

Datum objave: 24/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook