Naslovna > Auto moto sport > Pobjeda mladosti i iskustva
FOTO GALERIJA (7)

Dakar reli 2020.

Pobjeda mladosti i iskustva

Nakon što je prije 11 godina iz „matične“ Afrike prešao u Južnu Ameriku, najpoznatiji reli današnjice „Dakar“ preselio se u Aziju i Saudijsku Arabiju. Potpuno nova teritorija zbunila je mnoge vozače i režirala veoma uzbudljivu i zanimljivu trku, u kojoj su se iskustvo i mladost pokazali presudnim u različitim klasama…

 

Ovogodišnji Dakar vožen je od 5. do 17. januara u Saudijskoj Arabiji. Bio je to ujedno i prvi put da su najbrži reli vozači današnjice svoje vještine i znanje okušali na tlu Azije. Podsjećamo da je prethodno 30 relija održano u Africi, a 11 u Južnoj Americi. Pred učesnicima prvog azijskog Dakara u 12 uzbudljivih dana našlo se više od 7.500 kilometara prašnjavog puta sa više od 5.000 kilometara specijalnih ispita, od kojih su neki bili duži i od 450 kilometara. Više od 75% čitavog relija voženo je po pijesku, što je na dodatna iskušenja stavilo sve vozače i posade, ali i njihova vozila. Reli karavan startovao je u Džedi, a na startu su se pojavila 342 takmičara sa motociklima, kvadovima, UTV vozilima, automobilima i kamionima. Nakon kilometara i kilometara iscrpljujuće borbe, dvije sedmice i 12 trkačkih dana, na cilj je prvi u klasi automobila stigao 57-godišnji Španac Carlos Sainz, koji je iza svojih leđa ostavio dvije velike legende Dakara, prošlogodišnjeg pobjednika Nassera Al-Attiyaha i sedmostrukog šampiona Stephanea Peterhansela. Legendarni Španac je sa kopilotom Lucasom Cruzom osvojio Dakar po treći put u vozačkoj karijeri, koja je počela još 1987. godine.

 

 

„Veoma sam srećan i zahvaljujem se cijeloj ekipi na podršci, kao i porodici, te svim Špancima koji su navijali za mane tokom cijelog relija“, izjavio je oduševljeni veteran koji je do pobjede stigao za volanom MINI-ja. Kad znamo da je iza Sainza više od trideset godina trkanja, operacija diskus hernije i rekonstrukcija Ahilove tetive, onda je njegova titula najstarijeg pobjednika relija Dakar još značajnija i veća. U konkurenciji motociklista dogodilo se veliko iznenađenje, jer je Honda nakon 30 godina stigla do najvišeg mjesta na pobjedničkom postolju. Veliki niz KTM-a koji je u 18 proteklih godina bio neprikosnoveni vladar Dakara tako je prekinut na spektakularan način. Do svoje prve pobjede u karijeri na Dakaru i uopšte prve pobjede jednog američkog motocikliste na ovom takmičenju stigao je 29-godišnji Ricky Brabek. Na čelo motociklističkog karavana on je izbio u trećoj etapi i do kraja je pokazao šampionsku konstantnost uprkos odličnom držanju drugoplasiranog Čileanca Pabla Quaintanilla, koji se na Dakar vratio nakon strašne prošlogodišnje povrede zarađene nakon pada u Peruu. Branilac titule i prošlogodišnji pobjednik, Autralijanac Toby Price, na KTM-u stigao je do trećeg mjesta. Najbolji kvadaš bio je Čileanac Ignacio Casale na Yamahi. Prvi do cilja u konkurenciji UTV vozila stigao je Amerikanac Cesey Currie za upravljačem Monster Energy Can-Ama. U teškoj klasi koja pripada kamionima ulogu prvog favorita uvjerljivo je opravdao ruski Kamaz. Njegovi vozači dominirali su tokom čitavog relija, a do prvog mjesta stigao je Andrey Karbinov, dok je Anton Shibalov takođe u Kamazu bio drugi. 

 

Do kraja ovogodišnjeg Dakara uspjela su stići 234 vozila od početnih 342, što je 68,4%. Na veliku žalost organizatora i svih učenika, i ovogodišnji Dakar nije prošao bez tragičnih ishoda. Nova žrtva ovog nemilosrdnog takmičenja postao je portugalski motociklista Paulo Goncalves. On je nakon tragičnog pada u okviru sedme etape preminuo na licu mjesta od zadobijenih povreda.

 

 

Pobjednici relija Dakar 2020. po klasama:

Automobili

Carlos Sainz

Mini

Španija

Motocikli

Ricky Brabec

Honda

Amerika

UTV

Casey Currie

Can-Am

Amerika

Kvadovi

Ignacio Casale

Yamaha

Čile

Kamioni

Andrey Karginov

Kamaz

Rusija

 

 

 

 

 

 

 

Datum objave: 14/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook