Naslovna > Auto moto sport > Pobjeda za Buttona

F1 – Velika nagrada Australije

Pobjeda za Buttona

Iako je pol poziciju imao njegov timski kolega, Lewis Hamilton britanski vozač je na samom početku utrke došao do vodeće pozicije koju nije ispuštao do kraja...

Jenson Button će pamtiti po dobrom početak ove sezone, jer je došao do svoje 13. pobjede u karijeri.  Britanski vozač je od samog početka bio u vodstu a u drugom dijelu utrke zahvaljujući zarađenoj prednosti kontrolisao je situaciju i iskoristio je na najbolji mogući način. Drugo mjesto je zauzeo aktuelni šampion Sebastian Vetel, koji se pošteno namučio da sa 6. dođe do drugog mjesta.

 

Prvo je tešku borbu vodio sa vozačima Mercedesa, a onda je mudrošću uz prisustvo Safery Car-a, došao i do druge pozicije ispred Hamiltona. Lewis je imao polpoziciju ali je nije znao sačuvati, te se na kraju našao na trećem mjestu ispred Webbera, koji je „visio na repu“ Hamiltona. Da je Alonso jedan od najboljih vozača današnjice potvrdio je i na ovoj utrci. Zauzeo je peto mjesto, ali sa definitivno slabijim bolidom u odnosu na McLaren i Red Bull.  Trećeplasirani s kvalifikacijskog treninga Romain Grosjean (Lotus) pao je odmah na startu na šesto mjesto, a svoj je nastup okončao već u drugom krugu kada se zabio s Williamsovim Pastorom Maldonadom.

 

Drugi Lotusov vozač, povratnik u Formulu 1 nakon avanture u reliju i svjetski prvak iz 2007. godine, Kimi Räikkönen, završio je na kraju sedmi. Spomenimo i to da je Schumaher zbog problema sa mjenjačem odustao, a da se Grosjean nakon sudara sa Maldonadom također morao oprostiti od utrke i tako je postao najveći gubitnik, s obzirom da je u kvalifikacijama bio treći.  Utrka u Australiji nije obilovala preticanjima i velikim nadmetanjima, što svi fanovi F1 uvijek očekuju, ali je definitivno nagovjestila nadolazak zanimljive i uzbudljive sezone. Red Bull definitivno više nije dominantan. Ako ćemo iskreno, nakon ove utrke McLarenov bolid izgleda najbolje, no Vetel je svojim vozačkim sposobnostima pokazao da nije šampion zahvaljujući dominantnom bolidu iz prošle godine. Vjerujemo da nas ove sezone očekuje mnogo uzbuđenja i borbe između ravnopravnih Red Bulla, McLarena, Mercedesa i Lotusa a tu su blizu Williams i Ferrari koji će, uvjereni smo, jako brzo srediti probleme na svom bolidu.

1 Jenson Button McLaren-Mercedes ---
2 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault +2.1 s
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +4.0 s
4 Mark Webber Red Bull Racing-Renault +4.5 s
5 Fernando Alonso Ferrari +21.5 s
6 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari +36.7 s
7 Kimi Räikkönen Lotus-Renault +38.0 s
8 Sergio Perez Sauber-Ferrari +39.4 s
9 Daniel Ricciardo STR-Ferrari +39.5 s
10 Paul di Resta Force India-Mercedes +39.7 s
11 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari +39.8 s
12 Nico Rosberg Mercedes +57.6 s
13 Pastor Maldonado Williams-Renault nezgoda
14 Timo Glock Marussia-Cosworth +1 krug
15 Charles Pic Marussia-Cosworth +5 krugova
 

Datum objave: 18/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook