Naslovna > Auto moto sport > Pobjeda za Pereza, problemi za favorite

Formula 1

Pobjeda za Pereza, problemi za favorite

Uzbudljiva Velika nagrada Azerbejdžana dostigla je vrhunac drame u posljednjim krugovima kada su iz bodova ispali Verstappen i Hamilton, a kao pobjednik je prvi put za ekipu Red Bulla izašao sergio Perez ispred sjajnog Sebastiana Vettela u Aston Martinu...

Sergio Perez je još jednom dokazao da se odlično snalazi na ulicama Bakua došavši do druge pobjede u karijeri, a prve za tim Red Bulla nakon dramatičnog raspleta u posljednjim krugovima Velike nagrade Azerbejdžana. Iza njega je kroz cilj zahvaljujući dobroj strategiji i fenomenalnoj vožnji prošao Sebastijan Vettel, koji je tako donio prvi podium u istoriji ekipi Aston Martina. Treće mjesto je nakon velike borbe sa Charlesom Leclercom zauzeo Pierre Gasly iz Alpha Taurija. Leclerc je na početku prestignut od strane Lewisa Hamiltona i dvojca iz Red Bulla. Britanac se zadržao na vodećoj poziciji sve do ulaska u boks, gdje je zbog dužeg zadržavanja izgubio vodstvo koje je preuzeo Max Verstappen. Između Maxa i Lewisa se našao Sergio Perez koji je odličnom vožnjom držao Hamiltona na distanci i omogućio mlađem timskom kolegi da se udalji i kontroliše trku.

 

 


Safety Car je prvi put izašao na stazu nakon pucanja pneumatika Lancea Strolla, ali Hamiton i dalje nije mogao naći odgovor za Pereza i sve je ličilo na laku pobjedu Verstappena. Međutim, svega pet krugova do kraja trke je došlo do pucanja pneumatika na Verstappenovom bolidu, a Holanđanin je, kao i Stroll nešto ranije, nakon udarca u zaštitnu ogradu morao da završi trku. Obzirom da u Red Bullu na senzorima nisu dobili nikakvo upozorenje da je pneumatik pred pucanjem, odlučeno je da se istakne crvena zastava kako bisvi vozači mogli zamijeniti gume i nakon kraće pauze ući u završnih par krugova trke. Hamilton je na startu odlučio da rizikuje i pokuša prestići Pereza na ulasku u prvu krivinu, ali nije uspio da zakoči na vrijeme, te je produžio pravo van granica staze, izgubivši, ne samo dodatne bodove koje bi osvojio pobjedom, već i mogućnost preuzimanja vodstva u generalnom plasmanu jer je nakon greške trku završio na 15. mjestu.

 

 


Perez relativno lako priveo trku kraju, uprkos problemima na bolidu koji su se javili u završnim trenutcima, a Hamiltonovom greškom je, pored Maxa Verstappena, profitirao Sebastian Vettel koji je sjajnu trku krunisao drugom pozicijom i prvim podijumom za Aston Martin. Nakon sjajne borbe do posljednje krivine, treću poziciju je odnio Gasly, nastavivši sjajnu formu za ekipu Alpha Taurija, dok se Leclerc morao zadovoljiti četvrtim mjestom. Peti je bio Lando Norris u McLarenu, a iza njega su se našli Fernando Alonso u Alpineu i Yuki Tsunoda u Alpha Tauriju. U bodovima su se još našli i Carlos Sainz, Daniel Ricciardo i Kimi Raikkonen. Na vrhu generalnog poretka vozača nije došlo do promjene, pa je Verstappen ostao prvi sa 105, a Hamilton drugi sa 101 bodom. Perez se nakon pobjede probio na treće mjesto sa 69 bodova. Red Bull je uvećao prednost u poretku konstruktora i sada vodi sa 174 poena ispred 148 poena Mercedesa. Sljedeća trka se vozi za Veliku nagradu Francuske 20. juna.

Datum objave: 07/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook