Naslovna > Auto moto sport > Pobjednica sa Starog mosta dominantna i u Abu Dhabiju

Ponovo zlatna

Pobjednica sa Starog mosta dominantna i u Abu Dhabiju

Australka Rhiannan Iffland, petostruka osvajačica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, nastavlja svoju impresivnu formu. S lakoćom je pobijedila na takmičenju u visinskim skokovima na Festivalu vodenih sportova održanom u organizaciji Međunarodne federacije vodenih sportova (FINA)...

Uporedo sa Svjetskim prvenstvom u plivanju u malim bazenima (25 metara), koje zbog uspjeha mlade Mostarke Lane Pudar izaziva veliko interesovanje javnosti u našoj zemlji, u Abu Dhabiju se odvija i FINA Festival vodenih sportova sa takmičenjima u daljinskom plivanju, skokovima i visinskim skokovima. Neprikosnovena na smotri najboljih skakačica svijeta bila je Australka Rhiannan Iffland (30),kojese publika u našoj zemlji dobro sjeća sa Red Bull Cliff Diving takmičenja na Starom mostu, gdje je pobijedila dva puta(2019. i 2021.). Ona je od samog početkaopravdala status favoritkinje, dobivši devetke i desetke od sudija za prva dva skoka. Dominantnim nastupom pomela je konkurenciju, te došla do zlatnog odličja sakupivši 359,60 bodova - čak 36,10 više od najbliže suparnice.  „Zaista sam uzbuđena zbog današnjeg nastupa. Jutros sam imala dosta samopouzdanja, jer sam juče skakala jako dobro.

 

 

 

 

 

 

Željela sam to potvrditi, i uspjela sam“, izjavila je Iffland. Drugo mjesto i srebrna medalja pripali su Kanađanki Molly Carlson, dok je treća bila Bjeloruskinja Yana Nestsiarava. I njih dvije smo više puta gledali u Mostaru. Ovo takmičenje ujedno je bilo i završni kvalifikacijski događaj za FINA Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, koje će biti održano u Fukuoki (Japan) od 13. do 29. maja 2022. Od 12 takmičarki koje su izborile pravo nastupa, njih čak 11 su skakačice Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. S pet uzastopnih šampionskih titula Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva i dvije zlatne medalje u visinskim skokovima na FINA prvenstvima, Iffland je najtrofejnija skakačica u historiji ovog sporta. Rođena u Newcastleu (Novi Južni Vels, Australija), od malih nogu počela je trenirati na trampolini.  Skokovima se počela baviti u dobi od devet godina, i priznaje da se „skamenila“ kada se prvi put popela na skakaonicu. Ipak, uskoro se redovno takmičila sa 3 i 10 metara, prije nego je svoje akrobatsko umijeće iskoristila kako bi zabavljala publiku na kruzerima na Mediteranu i Karibima. Upravo se tada prvi put okušala u visinskim skokovima. Australka je 2019. godine imala sezonu kakvu većina sportista sanja, pobijedivši na svih sedam stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva i zaokruživši prvu „savršenu sezonu“ u ovom sportu. To je bila godina u kojoj je došla do prve pobjede na Starom mostu, da bi krajem augusta ove godine upisala i drugi trijumf u gradu na Neretvi, na šestom Red Bull Cliff Diving takmičenju u Mostaru. Osim Red Bull Cliff Diving takmičenja u Mostaru, Iffland je s legendarnim Orlandom Duqueom skakala s vodopada na Štrbačkom buku, dok je s Jonathanom Paredesom skakala na sarajevskoj Bentbaši.

 

Datum objave: 23/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook