Naslovna > Komercijalna vozila > Poboljšan u svim segmentima
VIDEO GALERIJA (1) FOTO GALERIJA (15)

Vozili smo – Iveco Daily III

Poboljšan u svim segmentima

Sa trećom generacijom Dailyja Iveco je ponudio robusniji dizajn, novu prednju i zadnju osovinu, povećanu zapreminu tovarnog prostora i niže operativne troškove...

Treća generacija Iveco Dailyja predstavljena je u okviru međunarodne novinarske prezentacije, koja je početkom juna održana u Italiji. Posredstvom ovlaštenog distributera i servisera Iveco S.p.A. za našu zemlju, preduzeća Euromodus d.o.o. iz Banjaluke, naša ekipa imala je priliku da iz prve ruke upozna jedan od najvažnijih ovogodišnjih noviteta u klasi komercijalnih vozila.

 

U ODNOSU NA prethodnika novi Daily donosi potpuno drugačiji dizajn. Najočiglednije promjene uočljive su na prednjem dijelu vozila, koje sada izgleda mnogo robusnije i snažnije. Velika bademasta svjetla, koja su krasila prethodnika, zamijenjena su užim pravougaonim. Na metalnom poklopcu motora postavljen je veliki logotip Iveca, dok je maska hladnjaka razvučena, ali i sužena po visini. Kompletan donji dio vozila od kontakta sa okolinom je zaštićen plastičnim oblogama, dok su kućišta blatobrana postala zaobljenija i masivnija.

 

S OBZIROM NA dokazano dobru koncepciju prethodnika novi model prema Ivecovim tvrdnjama je temeljna nadogradnja iste sa kombinacijom robusne šasije, komforne kabine i veoma prostranog tovarnog prostora kod furgon karoserijske verzije, odnosno uzorne korisne nosivosti kod kamiona. Italijani kod novog modela u prvi plan stavljaju i poboljšanja u kvalitetu izrade, koja su postignuta velikim investicijama u modernizaciju njihovih proizvodnih pogona u Suzari (Italija) i Valjadolidu (Španija).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzoran kvalitet trebala bi ponuditi i višestruko dokazana šasija Dailyja, koja prema Ivecovim navodima garantuje još veću čvrstoću, fleksibilnost i dugovječnost. Sa novom generacijom Dailyja mogućnosti konfigurisanja šasija sa kabinom su dodatno unaprijeđene, kako bi se mogle zadovoljiti specifične potrebe najzahtjevnijih kupaca.

 

SA JEDNAKOM PAŽNJOM i jasnim ciljem da povećaju mogućnosti upravljivosti i nosivosti, Italijani su se ovaj put usmjerili na obje Dailyjeve verzije: kabine sa šasijom, odnosno furgone. Zapremina furgona povećana je zahvaljujući novim odnosima između međuosovinskog rastojanja, ukupne dužine i dužine tovarnog prostora. Ova promjena je omogućila konfigurisanje novih modele sa zapreminom tovarnog prostora od 18 i 20 m³, koji su tako postali najbolji u svojoj klasi. Tu je i model sa zapreminom tovarnog prostora od 11 m³, koji ima najbolji tovarni indeks u klasi, odnosno indeks odnosa dužine tovarnog prostora i ukupne dužine vozila.

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAHVALJUJUĆI NOVOJ konstrukciji sa produženim međuosovinskim rastojanjima i skraćenju zadnjeg prepusta, novi Daily nudi i bolje vozne karakteristike, u što smo se mogli uvjeriti vozeći ga putevima u okolini Torina. U samom gradu, u skučenim ulicama sa jako malo prostora za manevrisanje, Daily nas je prijatno iznenadio svojom uzornom okretnošću. Svi modeli do 3.5 t opremljeni su novim prednjim vješanjem, koje omogućava izuzetnu kontrolu nad vozilom, bolji komfor, ali i maksimalno dozvoljeno opterećenje.

 

Novo zadnje oslanjanje je konstruisano za verzije sa jednostrukim pogonskim točkovima i ono smanjuje visinu utovarne platforme za približno 55 mm, čineći operacije utovara i istovara jednostavnijim, u što smo se takođe imali priliku praktično uvjeriti.

 

U IVECU ISTIČU da su operativni troškovi kod novog Dailyja smanjeni za 5% u odnosu na prethodnika, što bi trebalo donijeti ozbiljnu uštedu velikim kompanijama, koje će ovo vozilo uvrstiti u svoje vozne parkove. Osim toga, ponuđena je i široka paleta motora, transmisija i osovinskih prenosnih odnosa, koji bi trebali zadovoljiti i najprobirljivije kupce. Snažan po prirodi, svestran i jednostavan za vožnju, ali takođe i atraktivan, zahvaljujući potpunoj promjeni u dizajnu, novi Daily je najkonkretniji prikaz stalnog napretka proizvoda, koji je bio ključni igrač u istoriji lakih komercijalnih vozila više od 35 godina.

 

Da bi upotpunio svoju ponudu, novi Daily će takođe biti dostupan u raznim minibus verzijama, kako bi zadovoljio potrebe klijenata, koji rade u sektoru prevoza putnika u gradskim zonama, ali i u brzim transferima vangradskog prevoza. Novi Daily će biti dostupan širom Evrope preko Iveco dilerske mreže već od juna.

 

Datum objave: 02/07/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook