Naslovna > Automobili > Dodge > Hornet > Početak brendove ere „elektrifikovanih performansi“

Dodge Hornet

Početak brendove ere „elektrifikovanih performansi“

Dodge kaže da Hornet GT počinje od 31.000 dolara, dok će cijena R/T biti 39,995 dolara prije odredišta. Porudžbine za GT model otvaraju se sutra, a do prodajnih mjesta će stići u decembru...

Dodge je poznat po tome što u sve stavlja V8, ali sada njegova transformacija počinje s novim, plug-in hibridnim subkompaktnim SUV-om usmjerenim na performanse. Hornet je SUV koji dijeli platformu i druge dijelove sa Alfa Romeo Tonale. Dugačak je 452 cm, visok do 162 cm, dok je međuosovinsko rastojanje 263 cm. To je ujedno i prvi potpuno novi model koji je Dodge predstavio od Dart kompaktne limuzine, koja se proizvodila samo od 2012. do 2016. godine. Hornet predstavlja i prvi plug-in hibridni model kompanije, ali umjesto da se fokusira na efikasnost potrošnje, Dodge se hvali performansama novog hibrida. Izvršni direktor Tim Kuniskis čak je proglasio Hornet kao "prvo elektrifikovano vozilo za performanse kompanije Dodge".

 

 

 


Prije nego što se kupci zabrinu da li će svi budući modeli Dodge performansi biti hibridni krosoveri, ne treba zaboraviti da kompanija planira predstaviti konceptnu verziju svog električnog mišićavog automobila ove sedmice, dakle, ne napušta u potpunosti svoje korijene.  Hornet zapravo ima neke legitimne atribute performansi, a oni nisu ograničeni na plug-in-hibridni model, a tu je i osnovni nehibridni model sa turbo motorom na tradicionalno gorivo, a nudi se sa mnogim istim karakteristikama i opcijama kao i PHEV. Standardne zajedničke komponente Alfe uključuju potpuno nezavisno vješanje, Koni amortizere i pogon na sve točkove sa vektorom obrtnog momenta. PHEV standardno dolazi sa Brembo četvoroklipnim, fiksnim prednjim kočnicama, koje su dostupne i na osnovnom modelu. Isto tako, svaki Hornet je dostupan sa Track Pack-om, koji uključuje točkove od 20 inča, poboljšane amortizere i jedinstvene stilske dijelove karoserije. Hornet GT, ulazni model, posjeduje 2,0-litarski redni četverocilindarski agregat s turbo punjačem koji proizvodi 268 konjskih snaga i 400 Nm obrtnog momenta. Motor je uparen sa devetostepenim automatskim mjenjačem, a Dodge procjenjuje da će GT ubrzavati od nule do 100 km/h za 6,5 sekundi na svom putu do najveće brzine od 386 km/h.

 


Hornet R/T je plug-in hibrid koji kombinuje 1,3-litarski redni četverocilindarski motor, sa turbo punjačem i električni motor od 121 KS postavljen na zadnju osovinu. Ukupna snaga sistema je 288 konjskih snaga i 520 Nm obrtnog momenta. Takođe ima funkciju "PowerStop" koja daje dodatnih 25 konjskih snaga i trenutni obrtni moment. Iako je njegova najveća brzina ograničena na nižih 205 km/h, trebao bi biti brži od svog nehibridnog kolege. Dodge procjenjuje da će PHEV ubrzati od nule do 100 km/h za 6,1 sekundu. Litijum-jonska baterija Hornet R/T ima upotrebljivi kapacitet od 12,0 kWh, a sa svojim ugrađenim punjačem od 7,2 kW, Dodge procenjuje da veza nivoa 2 može napuniti bateriju za oko 2,5 sata.

 

 

Izvana je očigledna povezanost Horneta sa Tonaleom. Oba se takođe proizvode u Italiji. Najznačajnija razlika u dizajnu Dodgea su istaknuti prorezi na haubi, koji podsjećaju na one koji se mogu vidjeti na mišićavijim modelima. Skup uskih prednjih svjetala sa naopako okrenutim bumeranzima i zadnja svjetla pune širine dodatno izdvajaju izgled Horneta. I GT i R/T dostupni su sa Blacktop paketom koji uključuje crne 18-inčne naplatke zajedno sa sjajno crnim vanjskim oznakama i poklopcima retrovizora.

 


Unutra, Hornetova kontrolna tabla daje prednost vozaču tako što naginje komande ulijevo. Tu je volan sa ravnim dnom sa ručicama za mijenjanje brzina i dugmetom za biranje različitih režima vožnje. Svaki model ima 12,3-inčnu instrument tablu i 10,3-inčni infotainment displej sa softverom Uconnect5. Među mnogim standardnim funkcijama sistema su bežični Apple CarPlay i Android Auto. Dok je standardna unutrašnjost crna tkanina sa crvenim kontrastnim šavovima, odabirom GT Plus ili R/T Plus opreme dodaje se kožna presvlaka koja se nudi u crvenoj boji. Pomenuta oprema takođe donosi bežično punjenje pametnog telefona i moderniji zvučni sistem u obliku Harman Kardon jedinice od 465 W i 14 zvučnika. Svi Hornet modeli standardno dolaze sa tehnologijom za pomoć vozaču, kao što je automatsko kočenje u slučaju nužde, praćenje mrtvog ugla i pomoć pri zadržavanju trake. Odabirom Tech Pack-a otključava se prilagodljivi tempomat, pomoć pri parkiranju i još mnogo toga.

 

Datum objave: 17/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook