Naslovna > Automobili > Toyota > bZ4X > Početak prodaje potpuno električne Toyote

Toyota bZ4X

Početak prodaje potpuno električne Toyote

BZ4X je prostran, udoban SUV, dostupan s novim pogonom na sve točkove koji pruža najbolje terenske sposobnosti i performanse u klasi, zahvaljujući zasebnim elektromotorima za svaku osovinu...

Najveći svjetski proizvođač automobila, Toyota, počela je prodaju svog prvog potpuno električnog modela, Toyota bZ4X, u Bosni i Hercegovini. Oslanjajući se na gotovo 25 godina iskustva u tehnologiji baterija, Toyota bZ4X može voziti više od 500 kilometara s jednim punjenjem – i to bez ikakve emisije štetnih gasova. Toyotina kvaliteta pruža potpunu bezbrižnost u pogledu pouzdanosti baterije. Čak i nakon 10 godina baterija će i dalje moći pružati vrhunskih 90 % svojih izvornih performansi.

 

 

 

 

Dizajnom i tehnologijom vjeran konceptu prema kojem je oblikovan, bZ4X je prvi Toyotin model razvijen u potpunosti kao BEV. Osim toga, to je prvi automobil koji koristi Toyotinu novu posebnu platformu za BEV. Ova platforma temelji se na filozofiji e-TNGA, a razvijena je u saradnji Subarua i Toyote. Zahvaljujući korištenju baterije kao sastavnog dijela šasije, ispod poda vozila, postignute su temeljne prednosti niskog težišta, odlične raspodjele težine naprijed/nazad i velika krutost karoserije radi postizanja visoke sigurnosti, odlične udobnosti i upravljivosti.
 

Datum objave: 31/03/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook