Naslovna > Komercijalna vozila > Počinje da proizvodi jedinstven menjač za teška vozila

Volvo Trucks

Počinje da proizvodi jedinstven menjač za teška vozila

Volvo Trucks počinje da proizvodi I-Shift sa dvostrukim kvačilom, prvi mjenjač na tržištu sa dvostrukim kvačilom za teška vozila…

Zahvaljujući promjeni stepena prenosa bez ikakvog prekida toka snage, održava se vrijednost obrtnog momenta i kamion ne gubi brzinu pri promjeni stepena prenosa. Vozač se udobnije i efikasnije vozi putem.

 

„Pri mnogobrojnim promjenama stepena prenosa, na primer, na uzbrdicama ili putevima sa puno krivina i zavoja, I-Shift sa dvostrukim kvačilom daje kamionskoj vožnji sasvim novu dimenziju. Mi u firmi Volvo Trucks smo vrlo ponosni što možemo da ponudimo ovu inovaciju svojim kupcima", kaže  Claes Nilsson, predsednik i generalni direktor firme Volvo Trucks.

 

I-Shift sa dvostrukim kvačilom je mjenjač sa dva ulazna vratila i dvostrukim kvačilom. Znači da se dva stepena prenosa mogu izabrati istovremeno. Kvačilo određuje trenutno aktivan stepen prenosa. I-Shift sa dvostrukim kvačilom se zasniva na I-Shift menjaču, ali prednja polovina menjača ima novu konstrukciju sa potpuno novim komponentama

 

„U vožnji vam se čini kao da koristite dva mjenjača. Kada je jedan stepen prenosa izabran u jednom mjenjaču, sledeći stepen prenosa je već pripremljen u drugom. Dvostruko kvačilo omogućava promenu stepena prenosa bez ikakvog prekida toka snage. Time se održava obrtni moment motora i znatno povećava udobnost u vožnji", kaže Astrid Drewsen, menadžer odjeljenja za pogonsku grupu u firmi Volvo Trucks.

 

 

 

 

 

U ponudi od jeseni 2014

 

I-Shift sa dvostrukim kvačilom će moći da se poruči za Volvo FH od jeseni 2014. Mjenjači sa dvostrukim kvačilima se već koriste u automobilima, a Volvo Trucks je prvi proizvođač u svijetu koji nudi slično rešenje za teška vozila u serijskoj proizvodnji.



„Ovaj mjenjač će zaista u velikoj mjeri promijeniti vozne karakteristike kamiona. Što su transport i radni uslovi teži, to imate više koristi od I-Shift menjača sa dvostrukim kvačilom. Promjena stepena prenosa bez ikakvog prekida toka snage olakšava praćenje saobraćaja, naročito na nezgodnim putnim deonicama. Vožnja je opuštenija i bezbjednija", kaže Astrid Drewsen.

 

Efikasnija i udobnija vožnja

 

I-Shift sa dvostrukim kvačilom je posebno efikasan pri mnogobrojnim promjenama stepena prenosa, na primer, na uzbrdicama ili putevima sa mnogo krivina i zavoja ili pri gradskoj vožnji sa puno kružnih tokova i semafora. Osim toga, I-Shift sa dvostrukim kvačilom mnogo znači pri transportu pokretnog ili tečnog tereta, na primer, pri transportu životinja i cisterni, jer neprimjetne promjene stepena prenosa uzrokuju manje pomjeranje tereta. I-Shift sa dvostrukim kvačilom efikasno mjenja stepene prenosa bez prekida toka snage, što smanjuje rizik od zaglavljivanja na klizavim ili neravnim putevima, na primer, pri transportu drvne građe kroz šumu.

 

 

Udobnija vožnja je još jedna velika prednost novog mjenjača

„Osim što se povećava efikasnost u vožnji, lakom promjenom stepena prenosa smanjuje se buka u kabini", kaže Astrid Drewsen .I-Shift sa dvostrukim kvačilom može da se poruči u Volvo FH kamionima sa Euro VI D13 motorima od 460, 500 i 540 KS.

Datum objave: 18/06/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook