Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Podrška dekarbonizaciji motora sa unutrašnjim sagorijevanjem koji su već na putevima

Stellantis finalizuje testiranje e-goriva

Podrška dekarbonizaciji motora sa unutrašnjim sagorijevanjem koji su već na putevima

Stellantis je skoncentrisan na postizanje cilja od 100% prodaje električnih putničkih vozila na baterije do 2030. godine. Međutim, fabrika takođe istražuje mogućnosti korištenja e-goriva na svojim vozilima u Evropi koja su proizvedena od 2014. godine i zadovoljavaju Euro 6 standarde...

Stellantis je nedavno objavio da su završili testiranje e-goriva na 28 različitih porodica motora s ciljem ubrzanja razvoja potencijala za smanjenje emisije ugljenika kod 28 miliona njihovih motora s unutrašnjim sagorijevanjem proizvedenih od 2014. godine (Euro 6 standard) u Evropi. Istovremeno, fabrika ostaje posvećena cilju isključivo prodaje električnih putničkih vozila u tom regionu do kraja decenije. E-gorivo predstavlja jedan od alata koji je dostupan za smanjenje emisija ugljenika i borbu protiv klimatskih promjena. Radi se o sintetičkom gorivu koje se može direktno koristiti umjesto fosilnih goriva, a proizvodi se korištenjem atmosferskog CO2 koji je prikupljen te obnovljive energije. Stellantis vidi e-gorivo kao potencijalno rješenje za postizanje veće održivosti u postojećim vozilima s unutrašnjim sagorijevanjem, dok istovremeno nastavlja s prodajom i razvojem električnih vozila kako bi se dugoročno smanjile emisije ugljenika.

 

 

 

 


Stellantis je prepoznao da široka upotreba e-goriva može pružiti korisnicima postojećih vozila s motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem jednostavno i ekonomično rješenje za dekarbonizaciju svojih vozila, bez potrebe za zamjenom vozila, nadogradnjom pogonskog sistema ili čekanjem razvoja nove infrastrukture. Karlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa, naglasio je njihovu odlučnost u borbi protiv globalnog zagrijavanja putem testiranja ugljenično neutralnog goriva kao dopunskog rješenja, kao dio njihovog holističkog pristupa dekarbonizaciji. Iako fabrika odlučno provodi agresivnu strategiju elektrifikacije, prepoznaje važnost pronalaženja pametnih alternativa za smanjenje CO2 emisija kod 1,3 milijarde postojećih vozila s motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

 


Stellantis namjerava prilagoditi agregate svojih vozila kako bi bili kompatibilni s električnim gorivima, kako bi svojim kupcima pružili još jedan alat u borbi protiv globalnog zagrijavanja. Ova alternativa ima potencijal za gotovo trenutan uticaj na smanjenje emisija CO2. Tavares ističe da je ovo dodatan korak koji se savršeno uklapa u njihov cilj postizanja ugljenične neutralnosti do 2038. godine. Stellantis trenutno sprovodi testiranje i validaciju 28 različitih porodica motora koji su proizvedeni u razdoblju od 2014. do 2019. godine. Ova validacija obuhvata benzinske i dizel motore. Opsežni protokol validacije uključuje testiranje emisija iz auspuha, lakoću startovanja, snagu motora, izdržljivost i pouzdanost, razrjeđivanje ulja, rezervoar goriva, kao i linije i filtere za gorivo.

 


Korištenje e-goriva u do 28 miliona vozila u ponudi Stellantisa ima ogroman potencijal za smanjenje emisija CO2. U stvari, očekuje se da bi ova inicijativa mogla smanjiti emisije za do 400 miliona tona CO2 u Evropi između 2025. i 2050. godine.

 


Proizvodnja e-goriva predstavlja priliku za transformaciju energetskog suvereniteta, jer se temelji na dostupnosti vjetrovitih i sunčanih područja umjesto na tradicionalnim mjestima eksploatacije fosilnih goriva. Ovo otvara mogućnosti za redefinisanje mape energetskih izvora i smanjenje zavisnosti o fosilnim gorivima.

 

Datum objave: 15/05/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook