Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Pogon na zadnjim točkovima, veći domet i brže punjenje za potpuno električne modele

Volvo C40 i XC40

Pogon na zadnjim točkovima, veći domet i brže punjenje za potpuno električne modele

Ažuriranja vanjskog izgleda takođe pomažu u unapređenju efikasnosti tamo gdje je to moguće. Na primjer, novi 19-inčni aluminijski naplatak za XC40 i C40 Recharge ne samo što unapređuje cjelokupni izgled modela, već pomaže i u smanjenju koeficijenta otpora vazduha zahvaljujući svom aerodinamičnom dizajnu...

Dva najčešće postavljana pitanja o potpuno električnim modelima XC40 Recharge i C40 Recharge su sljedeća: "Koliko kilometara prelazi s jednim punjenjem?" i "Koliko dugo traje punjenje?" U sklopu novog paketa ažuriranja proizvoda, Volvo je unaprijedio i domet (prema ciklusu vožnje WLTP) i punjenje za modele XC40 Recharge i C40 Recharge u odnosu na odlazeće serije modela, kao i domet za čak 60 kilometara u nekim varijantama. Ponuda za C40 Recharge i XC40 Recharge takođe obuhvata tri nova pogonska sklopa. To uključuje dvije verzije sa zadnjim pogonom – prvi put u 25 godina nudi proizvod sa zadnjim pogonom – kao i revidirani model visokih performansi sa pogonom na svim točkovima. Druga naša novost je to što je elektromotor druge generacije s permanentnim magnetom koji pokreće zadnje osovine za potpuno električne modele C40 i XC40 razvijen unutar kompanije Volvo Cars. "Ova ažuriranja su još jedan veliki korak u našim zalaganjima da postanemo proizvođač potpuno električnih automobila do 2030. godine", kaže Javier Varela, glavni operativni direktor i zamjenik izvršnog direktora. „Domet i trajanje punjenja su novi ključni faktori za sve više i više naših kupaca, tako da su ova unapređenja razlog za to da su naši potpuno električni modeli još privlačniji nego što su bili."

 

 

 


Dvije su nove opcije pogona na zadnjim točkovima - Verziju Single Motor sa standardnim dometom pokreće elektromotor s permanentnim magnetom snage od 175 kW (elektromotor), koji osigurava povećanje izlazne snage od tri posto u odnosu na odlazeću verziju Single Motor s motorom od 170 kW i pogonom na prednjim točkovima. U modelu XC40 Recharge Single Motor prenesen je isti kapacitet baterije od 69 kWh, ali unapređenja efikasnosti hlađenja znače da sada može da ostvari veći domet i vožnju do 460 kilometara u skladu s ispitnim ciklusom WLTP, u odnosu na prethodnih 425 kilometra (WLTP). Istovremeno se domet modela C40 Recharge Single Motor unaprijedio sa 476 kilometara na 438 kilometara (WLTP). Punjenje od 10 do 80 posto traje približno 34 minute prilikom korištenja javnog punjača s jednosmjernom strujom od 130 kW. Ako kupac osjeti potrebu za većom snagom i dometom, može se odlučiti i za veću bateriju u kombinaciji s jačim elektromotorom od 185 kW i trajnim magnetom na zadnjoj osovini. Ova druga nova verzija isporučuje se s baterijom od 82 kWh koja povećava domet do 515 kilometara za prošireni domet modela XC40 Recharge Single Motor, odnosno do 533 kilometra (WLTP) za prošireni domet modela C40 Recharge Single Motor. I ovdje je snaga punjenja unapređena jer veći sklop baterija omogućava punjenje uz ažuriranu vrhunsku brzinu jednosmjerne struje od 200 kW (prethodno najviše 150 kW), a punjenje od 10 do 80 % traje približno 28 minuta.

 


Verzije pogona na svim točkovima takođe imaju koristi od tih ažuriranja, budući da ostvaruju još impresivnija unapređenja dometa. Prethodno postavljanje dvaju elektromotora od 150 kW na prednjoj i zadnjoj osovini zamijenili su naši interno razvijeni elektromotor od 183 kW s permanentnim magnetom na zadnjoj osovini i novi asinhroni elektromotor od 117 kW na prednjoj osovini. Ova nova konfiguracija, uparena sa sklopom baterije od 82 kWh i ukupnim unapređenjem efikasnosti hlađenja baterije, znači da XC40 Recharge Twin Motor AWD sada može prelaziti do 500 kilometara s jednim punjenjem, što je povećanje od 62 kilometra u odnosu na prethodnu verziju. Domet modela C40 Recharge Twin Motor AWD unaprijedio se sa 451 kilometra (WLTP) na 507 kilometara.

Datum objave: 30/01/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook