Naslovna > Automobili > Ford > Tourneo > Pokretna kancelarija
FOTO GALERIJA (15)

Novitet – Ford Turneo Custom

Pokretna kancelarija

Ford je prvi put nakon predstavljanja 2012. godine temeljno osvježio svoj najznačajniji kombi model Turneo Custom, koji u njegovoj gami popunjava prostor između većeg Transita i manjeg Transit Connecta.

Aktuelni redizajn Turnea Custom sproveden je u skladu sa Fordovim „automobilskim“ Kinetic dizajnerskim jezikom, koji je Turnea učinio osjetno modernijim i vizuelno privlačnijim. Prednjim dijelom sada dominira nova maska hladnjaka sa pet horizontalnih rešetki, a tu su i redizajnirana glavna ksenonska svjetla sa integrisanim dnevnim LED svjetlima, te stilizovani branik, sa stilizovanim hromiranim kućištima svjetala za maglu. Bokovi su naglašeni novim desetokrakim 17-inčnim alu naplacima, dok su sve staklene površine fabrički tonirane, sa osjetno jačim zatamnjenjem iza vozačevih vrata prema nazad. Zadnja svjetla su dobila novu dvobojnu crveno bijelu grafiku, dok je dizajn petih vrata i dalje ostao jednostavan i u potpunosti podređen praktičnosti, sa velikim staklom koje pokriva 2/3 njihove površine. Sa redizajnom su napravljene i temeljne promjene u kabini, u kojoj kao i do sada može da se smjesti vozač i osam putnika. Putničkom dijelu kabine se pristupa kroz dvoje širokih kliznih bočnih vrata. Šest sjedišta koja se tu nalaze se mogu okrenuti jedna naspram drugih ili u smjeru vožnje. Zavisno od broja putnika slobodna sjedišta je moguće preklopiti i od njih napraviti praktične stoliće na čijoj poleđini su udubljeni utori za pridržavanje čaša ili flašica. Po potrebi svako od sjedišta je moguće i izvaditi.

 

Ulazak u putnički dio kabine je olakšan zahvalujući nogostupu, koji je ugrađen ispod praga. Za dovod svježeg vazduha su zaduženi krovni otvori, dok se bočni prozori mogu otvoriti pod uglom. U vrata su integrisane i roletne, koje po potrebi mogu da pruže dodatni zaštitu od sunca ili da omoguće putnicima privatnost. Vozačevo radno okruženje u potpunosti je uređeno po standardima koje Ford primjenuje u svojim putničkim automobilima. Turneo je dobio novu instrument tablu iz aktuelne Fieste, koja ima dva analogna pokazivača za brzinu i broj obrtaja, te kolor info displej u sredini. Tu je i savremeni 8,8-inčni na dodir osjetljivi ekran sa Fordovom SYNC multimedijom, koja omogućava jednostavno spajanje sa pametnim telefonima koji podržavaju Android Auto i Apple Car Play aplikacije. Za opušten ugođaj u kabini je zadužen i audio sistem sa 10 zvučnika. Prodaja redizajniranog Ford Turnea Custom će startovati početkom 2018. godine po očekivanoj cijeni od 35.000 eura.


POGON
Za pokretanje Turnea je namijenjen modernizovani 2,0-litarski EcoBlue TDCi dizelski motor u tri verzije od: 105, 130 i 170 KS. Prema Fordovim navodima sve verzije novog motora su do 13% efikasnije od prethodnih. Sve one će se kombinovati sa automatskim SelectShift mjenjačem sa šest brzina.

Datum objave: 03/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook