Naslovna > Automobili > Nissan > Ariya > Ponovo odgođen potpuno električni SUV, problemi u lancu nabavke

Nissan Ariya

Ponovo odgođen potpuno električni SUV, problemi u lancu nabavke

Iako je situacija nestašice čipova možda već dostigla svoja najteža vremena, mogu proći mjeseci ili čak godine prije nego što se tržište potpuno vrati u normalu. U međuvremenu, lansiranje novih vozila vjerovatno će se pokazati teškim za mnoge proizvođače automobila...

Prema nedavnom članku koji je objavio Automotive News, Nissan je službeno odgodio lansiranje svog nadolazećeg potpuno električnog crossover SUV-a Ariya. Nije iznenađujuće što brend ukazuje na globalni nedostatak čipova kao primarni razlog za kašnjenje. Osim toga, Nissan spominje i „druge poremećaje u lancu nabavke“, što takođe nije iznenađenje. Proizvođači automobila širom svijeta bore se s proizvodnjom vozila zahvaljujući problemima koji su prvobitno bili uzrokovani pandemijom COVID-19.

 

 

 


Ariya bi trebalo da bude drugo Nissanovo potpuno električno vozilo, nakon starijeg kompaktnog hečbeka Leaf, koji je prvi put došao na tržište 2010. godine. Nissan se dugo smatrao pionirom u EV prostoru, a vjerni obožavaoci i vlasnici su se radovali Ariji. Automotive News piše da će Nissan sada službeno lansirati Ariyu u Japanu 12. maja 2022. Prije ovog posljednjeg odlaganja, lansiranje je bilo predviđeno za kraj marta 2022. Prije toga, Nissan je planirao izbaciti automobil na tržište sredinom 2021. Taj datum se nije dogodio, a Nissan je ukazao na nestašice čipova povezanih s COVID-om i u to vrijeme.

 


Nissan kaže da je prodaja Ariya-e u Evropi planirana za ovo ljeto 2022. godine, nakon čega slijedi prodaja u SAD-u na jesen. Nisu otkrivene informacije o tome da li bi i ti potencijalni datumi lansiranja mogli biti dodatno odgođeni. Iako će ljudi sada morati još duže čekati da Ariya izađe na tržište, sigurno je vrijedno čekanja za one koji traže prostran, sposoban i vrhunski električni crossover jednog od pionira električnih vozila.

Datum objave: 06/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook