Naslovna > Automobili > Renault > Scenic > Popularni porodični kombi odlazi u penziju

Renault Scenic

Popularni porodični kombi odlazi u penziju

Porast SUV-ova i pad potražnje za tradicionalnim limuzinama, karavanima i kombi vozilima prisiljavaju proizvođača da odbaci neke od svojih dugogodišnjih modela. Čini se da sudbina Espacea nije drugačija jer već nije dostupan za narudžbe na određenim evropskim tržištima, iako službena najava o njegovoj „smrti“ još nije objavljena...

Evropski segment MPV vozila gubi još jedan model jer Renault ukida Scenic. Francuska kompanija više ne nudi kompaktni porodični kombi u Evropi, ime koje postoji od 1996. godine kada je prva generacija Scenic-a debitovala. Dok se originalni Scenic prodao u više od 2,8 miliona primjeraka tokom svog životnog ciklusa, njegov moderni nasljednik nikada nije dobio pažnju koju zaslužuje sa samo 20.678 prodaja prošle godine. Prije otprilike deset godina, 2011., Renault je prodao 160.159 Scenica na Starom kontinentu iz tada svježeg modela treće generacije.

 

 

 

 

Francuski proizvođač automobila ne prihvata narudžbine za Scenic, iako je važno napomenuti da je njegov brat sa sedam sjedišta – Grand Scenic – još uvijek u prodaji. Međutim, prema Caradisiac-u, završetak proizvodnje trorednog višenamjenskog vozila dolazi za samo nekoliko mjeseci. Scenic se pridružuje Talismanu, Renaultovoj vodećoj limuzini, koja je takođe nedavno ukinuta.
 

Datum objave: 10/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook