Naslovna > Automobili > Volvo > V60 > Porodični karavan i off-road avanturista

Volvo V60 Cross Country

Porodični karavan i off-road avanturista

Sa Cross Country verzijom šezdesetke Volvo nastavlja da njeguje imidž proivođača praktičnih, luksuznih, vrhunski izdržljivih i pogonski moćnih off-road karavana, koji s lakoćom podnose najsurovije klimatske uslove na Zemlji...

Volvo je na zaleđenom Baltičkom moru pokraj švedskog grada Lulea koji je samo 160 kilometara udaljen od arktičkog kruga, predstavio najnoviju generaciju V60 Cross Country modela i tako ozvaničio početak njegove prodaje na evropskom tržištu, gdje je najpovoljniji model dostupan po cijeni od 52.350 eura. Surovi zimski uslovi sa temperaturama koje često padaju ispod minus dvadeset stepeni bili su idealan ambijent za demonstraciju raskošnih pogonskih mogućnosti najnovijeg člana Volvove Serije 60. Kao i njegov istoimeni prethodnik iz 2010. godine, te broj veći V90 Cross Country najnovija terenska V60-ka zasnovana je na karavanskom modelu, koji je dizajnerski i pogonski prilagođen trendovskim off-road standradima. U odnosu na klasični V60, Cross Country se s vana razlikuje po metalnim zaštitama sa prednje i zadnje strane vozila, plastičnim oblogama pragova i blatobrana, te novim masivnijim branicima i jedinstveno oblikovanim serijskim 18-inčnim alu naplacima. Na prvi pogled uočljiv je i za 75 milimetara viši klirens, koji Volvov avanturistički karavan čini robusnijim i omogućava mu da se bezbrižno i sa lakoćim nosi sa dubokim arktičkim snijegom, ali i težim off-road izazovima kakve uglavnom mogu da savladaju samo čistokrvni SUV modeli.

 

Novi V60 Cross Country serijski se oprema sa kombinacijom 4x4 pogona i osmostepenog Geartronic automatskog mjenjača, a tu su i po jedan benzinski i dizelski motor. Ljubiteljima dizelaša nudi se D4 dvolitarski agregat sa 190 KS, a ljubiteljima benzinaca T5 dvolitarski turbomotor sa 250 „konja“. Vremenom će u ponudu biti uvrštena i savremena plug-in hibridna kombinacija benzinskog i elektromotora. Kako bi zadovoljio off-road apetite najzahtjevnijih vozača Volvo je Cross Country serijski opremio sa posebno podešenom elektronskom kontrolom stabilnosti i proklizavanja u krivinama, te elektronskom podrškom pri spuštanju na nizbrdici. Nadzorna elektronika nudi i poseban off-road režim vožnje u kojem se 4x4 pogon aktivno prilagođava različitim uslovima za vožnju, te kao takav omogućava vrhunsku zabavu na zaleđenim površinama uz kontrolisano proklizavanje i uzornu upravljivost.

 


Zahvaljujući 96 mm dužem međusovinskom razmaku u odnosu na prethodnika dobijena je komfornija i funkcionalnija kabina sa prtljažnikom čija osnovna zapremina iznosi 529 litara (430 litara kod prethodnog modela). Nova minimalistička arhitektura enterijera donijela je serijske digitalne instrumente sa 12,3-inčnim ekranom visoke rezolucije, te centralni 9-inčni na dodir osjetljivi tablet u koji je osim multimedije integrisana i klimatizacija. Novi Sensus upravljački sistem nudi i mogućnost zadavanja glasovnih komandi, a tu su i Apple CarPlay, te Android Auto operativni sistemi, koji omogućavaju jednostavno spajanje automobila sa pametnim telefonima. Klasični tasteri su svedeni na minimum, a osim vrhunskih materijala, najkvalitetnije kože i pravih drvenih umetaka u enterijeru se ističu opciona kristalna ručica automatskog mjenjača, čiju izradu potpisuje najpoznatiji švedski proizvođač stakla: Offefors, te dijamantskim dezenom ukrašeni taster za pokretanje motora, komande za selekciju pogona i kontrolu jačine zvuka. 

SIGURNOST
Osim čvrste karoserije u čijoj izradi je obilno korišten ultra čvrsti boron čelik i visokog nivoa pasivne bezbjednosti, novi V60 Cross Country opremljen je i sa brojnim savremenim sistemima asistencije vozaču, koji podižu sigurnost vožnje na visok nivo. U serijskoj opremi se nalazi City Safety sistem sa tehnologijom automatskog kočenja. On ima mogućnost ranog otkrivanja opasnosti na putu i može prepoznati pješake, bicikliste, velike životinje, te njihove „opasne” reakcije i kretnje. Tu je i Pilot Assist sistem koji pruža podršku vozaču pri upravljanju, ubrzanju i kočenju na dobro označenim cestama i brzinama do 130 km/h. V60 koristi Cross Country i sistem zaštite u slučaju slijetanja s ceste (Run-off Road Mitigation) i zaštite protiv sudara sa nadolazećim vozilima (Oncoming Lane Mitigation). Kao opcija se nudi i Cross Traffic Alert sistem sa automatskim kočenjem, koji se brine za sigurnost pri kretanju unazad.

 

Datum objave: 20/05/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook