Naslovna > Auto moto sport > Porsche 911 Turbo S prestigao Bentley na vječnoj Pikes Peak listi

Novi rekord za serijski automobil

Porsche 911 Turbo S prestigao Bentley na vječnoj Pikes Peak listi

Jedine modifikacije Porschea bile su za sigurnost i kalibracije za vožnju na velikim visinama. To uključuje kavez, sportsko sjedište, protupožarne sisteme i dozvoljene promjene na računaru motora i izduvnom sistemu. Za vožnju su korištene gume Michelin Pilot Sport Cup 2 R...

Bentley je svrgnut s trona kralja serijskih automobila na Pikes Peaku. Porsche 911 Turbo S iz 2022. kojim je upravljao veteran Pikes Peak David Donner oborio je prethodni rekord sa vremenom penjanja od 9 minuta i 53,5 sekundi. Vrijeme dovoljno za pobjedu je bilo 10 minuta i 18,4 sekunde, postavljeno snažnim Bentley Continental GT-om iz 2019. Donner i #000 Porsche tim željeli su preuzeti rekord tokom 100. Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) događaja ranije ove godine, ali vlažni uslovi usporili su skoro standardni 911 Turbo S na samo 10 minuta i 34 sekunde. Vrijeme je bilo dovoljno brzo za pobjedu u klasi i ukupno drugo mjesto, ali tim je vjerovao da 911 može probiti 10-minutnu barijeru za serijske automobile.

 

 

 


Umjesto da čeka još godinu dana, Donner je iskoristio novi program Pikes Peak International Hill Climb koji omogućava da se sertifikovano vrijeme staze odredi izvan dana trke. Vratio se 27. septembra sa identičnim automobilom, prošao istu tehničku inspekciju, a zatim poništio Bentleyjev rekord za 25,9 sekundi. „Naš cilj je bio postizanje rekorda serijskog automobila i bili smo sretni što konačno vidimo šta ovaj automobil može učiniti,“ rekao je Donner. "Bili smo blagoslovljeni lijepim vremenom da postavimo brza vremena bez treninga u dva hladna jutra pri neoptimalnom svjetlu. PPIHC i Pikes Peak Highway su nam pružili veliku podršku i susretljivost, a novo sertifikovano vrijeme kursa omogućiće drugima da ostave svoj trag na Pikes Peak-u za godine. Naš tim je oduševljen što je dio pokretanja ovog programa."

 


U standardnoj verziji, Porsche 911 Turbo S ispumpava 641 KS, iako se specifična izlazna snaga za rekordnu vožnju ne spominje. Staza počinje na nadmorskoj visini od 2.862 metra i završava se u razrijeđenom vazduhu na 4.302 metra, i zbog toga su bile potrebne kalibracije.

Datum objave: 13/10/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook