Naslovna > Auto moto sport > Porsche je i dalje zainteresovan za pridruživanje F1

Uprkos razlazu sa Red Bullom

Porsche je i dalje zainteresovan za pridruživanje F1

Porsche i Red Bull su bili u poodmakloj fazi pregovora koji su dostigli tačku u kojoj je proizvođač automobila tražio dozvolu od nadležnih tijela za konkurenciju za odobrenje posla. Međutim, Red Bull je odlučio da su DNK dvije kompanije vrlo različiti i da bi to moglo ugroziti nezavisnost Red Bulla...

Porsche je bio uključen u ozbiljne pregovore sa Red Bullom o potencijalnom partnerstvu u Formuli 1. Iako su razgovori dostigli uznapredovalu fazu, dogovor se na kraju raspao i proizvođač automobila sa sjedištem u Stuttgartu ostao je bez partnera u F1. Međutim, marka ostaje zainteresovana za pridruživanje najbržoj svjetskoj seriji motosporta, a potvrda stiže i od FIA-e. Upravno tijelo za automobilske trke poslalo je poruku nakon nedavnog sastanka svog Svjetskog savjeta za moto-sport u vezi s pravilima o motorima Formule 1 od 2026. godine. Poruka nije uključivala detaljne informacije o Porscheovim planovima za ulazak u F1, iako je potvrđeno da još uvijek postoji interesovanje.

 

 

 

 


"Na Spa-Francorchampsu u avgustu, Audi je najavio da će se od 2026. pridružiti FIA Svjetskom prvenstvu Formule 1 kao proizvođač pogonskih jedinica. Ova najava je bila potvrda napornog rada na razvoju tih propisa. Takođe napominjemo da je Porsche još uvijek u razgovorima s timovima Formule 1." Ovo je doslovno sve što je FIA imala da kaže o Porscheovim planovima, a mnogi vide Williams kao mogućeg novog partnera. Tu je i Andretti kao potencijalni partner, koji bi takođe mogao biti povezan ugovorom sa Porscheom. Amerikanac Andretti je aktivno tražio ulazak u Formulu 1, ali su ostali timovi do sada iskazivali otpor. Međutim, sa uključivanjem proizvođača automobila visokog profila, stvari bi se mogle promijeniti.

 

Datum objave: 24/10/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook