Naslovna > Automobili > Porsche > Taycan > Porsche Taycan od sada i na našem tržištu

Porsche BH

Porsche Taycan od sada i na našem tržištu

Na Trebeviću iznad Sarajeva je održana prezentacija električnog modela Porsche Taycan. Ovaj prvi električni sportski automobil automobilskog giganta iz Stuttgarta je premijerno prikazan prošle godine istovremeno na tri kontineta, a od juna ove godine je dostupan i na tržištu Bosne i Hercegovine.

Ovaj prvi potpuno električni Porsche sa ponosom može tvrditi da je originalni njemački proizvod, jer je konstruisan u Weissechu, a sklapan u Zuffenhausenu. Njegov dolazak na tržište je nagovijestio konceptualni model Mission E još 2015. godine na sajmu automobila u Frankfurtu.

 

 

 

Taycan se izgledom ne razlikuje previše od ostalih modela iz Porscheove game. On je u suštini četvorovratni sportski automobil u koji se mogu udobno smjestiti četiri odrasla putnika, međutim od ostalih modela u ponudi se razlikuje električnim pogonskim sklopom. Taycan 4S isporučuje 530 KS i omogućava ubrzanje od nule do 100 km/h za za 4 sekunde, verzija Turbo posjeduje 150 KS više i kao takva dostiže „stotku“ za 0,8 sekundi brže. Najsnažnija verzija Turbo S isporučuje čak 760 KS i dostiže „stotku“ za samo 2,8 sekundi. Porscheovi modeli su oduvijek imali poseban status na tržištu luskuznih sportskih modela i od njih se ne očekuje da budu pristupačni cijenom, što se odnosi i na ovaj ekskluzivni električni Taycan.

 

 

 

Cijena modela 4S će na našem tržištu iznosti 216.500 KM, koji će kao početni model u ponudi imati veliki broj opcija tako da kupac neće morati previše dodavati kako bi vozilo izgledalo atraktivno. Ako se uzme u obzir da početkom naredne godine na tržište dolazi Taycan 4, onda je važno naglasiti da će se cijena jednog takvog vozila kretati oko 170.000 KM sa PDV-om, što predstavlja veoma popularnu cifru ako se uzmu u obzir drugi modeli iz game – izjavio je Porsche brand manager Armin Mulović. Porsche Taycan je potpuno prilagodljiv željama kupaca jer lista opcionalnih dodataka sadrži čak 90 stavki.

 

 

Bitno je napomenuti da sva vozila imaju pogon na sva četiri točka i da je automatska transmisija veoma interesantna jer ima samo dvije brzine. Ručica mjenjača se ne nalazi više na zakošenoj konzoli već na desnoj strani pored samog upravljača – istakao je Mulović.

 

 

Plasman ovog modela na naše tržište je zahtijevao od distributera i određene pripreme, prije svega po pitanju postavljanja infrastukture. Treba napomenuti da je Taycan prvo vozilo koje koristi sistem za brzo punjenje od 800V. Za potpunu akumulaciju energije na mreži od 270 kW je potrebno oko 20 minuta, dok sa brzim punjačima od 150 kW kapacitet baterije se napuni na 80% za oko pola sata. U našoj zemlji za sada još uvijek, na žalost,  nema navedenih opcija, ali zahvaljujući zalaganju kompanije Porsche u BIH razvijen Destination Charging System sa jačinom od 11 kW sa postavljenih 28 stanica na 14 lokacija u našoj zemlji.

Datum objave: 15/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook