Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > Stelvio > Poslije duge faze najavljivanja Alfa Romeo je konačno predstavila svoj prvi SUV Stelvio
FOTO GALERIJA (6)

Alfa Romeo

Poslije duge faze najavljivanja Alfa Romeo je konačno predstavila svoj prvi SUV Stelvio

Alfa Romeo je ulazak u svijet SUV vozila svojevremeno najavila konceptom Kamal. Već se tada kritike bile pozitivne pa se svi pitamo zašto se toliko čekalo na produkcijsku verziju.

Kao mjesto prezentacije odabran je Los Angeles i tamošnji sajam automobila. Očigledne su tržišne ambicije talijasnkog proizvođača automobila. Za prvi ozbiljniji susret Evropljani će se morati strpjeti do marta mjeseca kada je na programu Ženeva Motor Show.
Na raskošnom štandu izložena je najbolja verzija sa tradicionalnom oznakom Quadrifoglio.
Što se dizajna tiče može se reći da, očekivano, Stelvio liči na podignutu Giulio. Recept je to kojeg primjenjuje većina proizvođača pa zašto bi Alfa Romeo bila izuzetak.
Ispod prednje haube nalazi se prava poslastica- Ferrarijev 2.9 litreni V6 bi-turbo motor sa 510 KS i 600 Nm obrtnog momenta. Da bi se velika snaga mogla iskoristiti instaliran ne automatski mjenjač sa 8 stepeni prenosa koji snagu prenosi na obje osovine.

 


No, to nije vrh ponude jer se kupcima nudi nadoplata za karbonske kočnice, karbonska Recaro sjedišta i Harman Kardom ozvučenje.
Ubrzanje od 0 do 100 km/h završi se za 3,9 sekundi dok je maksimalna brzina 285 km/h.
Logično, u ponudi će biti i nešto skromnije verzije. Za sada se kao bazni model spominje 2.0 litreni turbo benzinac sa 280 KS.
Na press konferenciji mogle se čuti da će cijene biti objavljenje uskoro te da će prvi primjerci u prodajne salone stići do kraja godine.

Datum objave: 17/11/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook