Naslovna > Automobili > Lotus > Elise > Posljednja sportska izdanja za Elise i Exige

Lotus

Posljednja sportska izdanja za Elise i Exige

Lotusovi modeli Elise i Exige u svom posljednjem talasu sportskih automobila na koje smo navikli, dobili su Final Edition izdanja sa najdužom listom opreme ikad za ove modele...

Lotus je oduvijek važio za brend koji i te kako zna praviti posebna specijalna izdanja svojih modela. Kako je Elise i Exige modelima životni vijek pri kraju, u kompaniju su odlučili podariti im završna izdanja – Final Edition. Pored toga što ova dva modela predstavljaju posljednji talas ovog tipa sportskih automobila, Elise i Exige se mogu pohvaliti i kao modeli sa najdužom listom spoljašnjih i unutrašnjih karakteristika. Drugim riječima, ovo su najbolje opremljene verzije britanskih dvosjeda još od 1996. godine kada je predstavljen Elise, nakon čega mu se četiri godine kasnije pridružio Exige.

 

 


Za početak, dvosjedi se nude u specijalnim bojama poput Azure Blue, koja je korištena prije četvrt vijeka kada je Lotus prikazao prve fotografije Elisea. Tu je i Racing Green boja koja je bila dio izložbenog modela 1995. godine u Frankfurtu, dok crna (Black) predstavlja povratak trkačkoj seriji Autobytel Lotus Elise Championship. Elise Sport 240 sa svojim Final Edition izdanjem donosi dodatne 23 KS iz 1,8-litarskog agregata. Za Elise Cup 250 Final Edition pripremljena je i serija aerodinamičnih podešavanja, a opciono se nude i obloge od karbonskih vlakana, zbog čega dvosjed spušta kilažu na svega 931 kg.


Sa druge strane Exige postava se sastoji od Sport 390, Sport 420 i Cup 430, a svi modeli dobili su uz Final Edition novu opremu, dizajn točkova, izbor boja itd. Trio dijeli poznati 3,5-litarski V6 motor Toyotinog porijekla. Svaki model donosi dodatnu snagu, a najzanimljiviji od svih sigurno je Cup 430 koji donosi 430 KS i ubrzanje od 0-100 km/h za 3,2 sekunde. Težak je samo 1,110 kg zahvaljujući nekoliko karoserijskih panela od karbonskih vlakana.

Datum objave: 08/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook