Naslovna > Automobili > Toyota > Mirai > Postavljen rekord prijeđene udaljenosti

Toyota Mirai

Postavljen rekord prijeđene udaljenosti

Automobil Mirai japanskog proizvođača Toyote, koji je pokretan hidrogenskom enegrijom, uspio je da prijeđe čak 1.359 kilometara u okviru jendog punjenja...

Javnost je navikla da je proizvođači automobila obavještavaju o oborenim rekordima, koji su  vezani za maksimalnu brzinu ili trkačke sposobnosti modela. Međutim nije strano da se brendovi pohvale i ekonomskim postavkama svojih modela i njihovim uspjesima. Tako je Toyota obavijestila publiku kako je njihov model Mirai sa pogonom na hidrogenske ćelije uspio, da prijeđe nestvarnih 1.359 km, unutrar jednog punjenja i tako postavi rekord, kada je riječ o najvećoj prijeđenoj razdaljini sa jednim punjenjem u kategoriji vozila sa hidrogenskim pogonskim sklopom.

 

 

 

 


Japanski proizvođač automobila je brend koji možda i najviše potencira, ulaže i promoviše ovaj vid pogona, sa vjerom i nadom da budućnost mobilnosti leži upravo u njemu. Jedan vid promocije je i pokazivanje efikasnosti ovih sklopova, za koje je već poznato da imaju veoma velike domete. Tako su u kompaniji željeli još jednom da pokažu mogućnosti ovih vozila, pa je model Mirai odabran za pokušaj obaranja rekorda. Vozio ga je Wayne Gerdes sa Bobom Wingerom kao kopilotom, autoputevima zapadnom obalom Sjedinjenih Američkih Država. Gerdes i Winger također su jedan od najpoznatijih dvojaca koji se bave testiranjem ekonomičnosti automobila i postavljanjem rekorda u tom sektoru u SAD-u. Međutim, ovaj pokušaj nisu olakšali samo vožnjom po autoputevima i međudržavnim cestama u ranim jutarnjim satima. Par se vozio kroz jutarnju i popodnevnu gužvu oko San Diega. Takođe su se vozili gore -dolje po autoputu Pacifičke obale. Za ovaj poduhvat im je bilo potrebno dva dana, proračunate i pažljive vožnje, tokom koje je potrošeno 5,65 kilograma vodonika.

Datum objave: 11/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook