Naslovna > Vijesti > Potopljen BMW automatski pozvao pomoć

Zanimljivosti

Potopljen BMW automatski pozvao pomoć

U zanimljivom događaju u Njemačkoj došlo je do krađe vozila BMW X1 kojeg se kradljivac otarasio tako što ga je potpopio u rijeku Majnu, nakon čega je BMW pozvao pomoć i time najbolje pokazao kako eCall funkcioniše…

Još jedan zanimljiv događaj dolazi nam iz Njemačke u kojem je došlo do krađe vozila BMW X1. Sam događaj ne bi bio toliko interesantan da se upravo BMW nije oglasio i zatražio pomoć nakon što je bio potopljen. Naime, BMW-ov SUV proizveden 2019. godine ukraden je najvjerovatnije u Hasselrothu, nakon čega je završio u mutnoj rijeci Majni. Nakon toga uključio se bezbjedonosni sistem na vozilu koji podrazumijeva i hitan poziv (eCall) BMW-ovoj centrali. Niko se nije odazvao, ali zahvaljujući prenosu podataka o lokaciji BMW X1 je identifikovan.

 

 


Ono što je još zanimljivije jeste to da ni sam vlasnik nije uopšte znao da mu je vozilo ukradeno sve dok ga policija nije obavijestila o tome. BMW je odmah nakon hitnog poziva obavijestila nadležne organe koji su brzo reagovali i brzo pronašli lokaciju potonuća. Riječna policija je uz pomoć vatrogasne brigade odmah narednog jutra izvukla potopljen bavarski SUV. ,,Vlasnik vozila nije ni primijetio nestanak automobila dok mu nismo javili“, poručio je portparol policije. Na ovaj način je najbolje prikazano kako funkcioniše eCall, koji kao što se vidi iz priloženog, ima mogućnost automatskog aktiviranja bez pomoći vozača ukoliko procijeni da se dogodila nesreća.

Datum objave: 05/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook