Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Potpisuje sporazum o prodaji Renaulta Rusija i njegovog kontrolnog udjela u Avtovazu

Renault Grupa

Potpisuje sporazum o prodaji Renaulta Rusija i njegovog kontrolnog udjela u Avtovazu

Uoči ispunjenja roka za ostvarivanje srednjeročnih ciljeva strateškog plana Renaulution, Grupa će ove jeseni na Dan tržišta kapitala predstaviti najnovije finansijske izglede i strategiju kojom želi da se pozicionira kao referentna grupacija koja je istovremeno konkurentna, tehnološka i održiva...

Upravni odbor Renault Grupe je jednoglasno odobrio potpisivanje sporazuma o prodaji 100 % svojih dionica u Renault Rusiji i njenog udjela od 67,69 % u Avtovaz institutu NAMI (Centralni institut za istraživanje i razvoj automobila i motora). Zaključivanje ovih prenosa ne podleže nikakvim uslovima, a prethodno su pribavljena sva potrebna odobrenja. Sporazum omogućava Renault Grupi da u određenim razdobljima tokom sljedećih šest godina otkupi svoj udio u Avtovazu.

 

 

 


„Danas smo donijeli tešku, ali neophodnu odluku kojom nastojimo da odgovorno postupimo prema svojim zaposlenima kojih u Rusiji ima 45.000, da očuvamo efikasno poslovanje Grupe i osiguramo da se u budućnosti vratimo na rusko tržište u drugačijem kontekstu. Vjerujem da je Renault Grupa sposobna da dodatno ubrza svoju transformaciju i premaši srednjeročne ciljeve”, rekao je Luca de Meo, glavni direktor Renault Grupe.

 

 

Kao što je najavljeno 23. marta, nadoknada za negotovinsko usklađivanje u iznosu računovodstvene vrijednosti konsolidovane nematerijalne imovine, nekretnina, fabrike i opreme kao igoodwilla Grupe u Rusiji bi trebalo dabude evidentirana u rezultatima za prvu polovinu 2022. godine. Na dan 31. decembar 2021. ova vrijednost je iznosila 2,195 miliona evra. Poslovanje u Rusiji će se zbog toga dekonsolidovati u konsolidovanim financijskim izvještajima Renault Grupe za šestomjesečno razdoblje koje se završava 30. juna 2022. i evidentiraće se kao obustavljene aktivnosti u skladu sa zahtjevima MSFI-ja 5.

Datum objave: 16/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook