Naslovna > Automobili > Peugeot > 208 > Potpuna elektrifikacija u Evropi do kraja decenije

Peugeot

Potpuna elektrifikacija u Evropi do kraja decenije

Francuski proizvođač automobila će do početka naredne decenije, konkretno do 2030. godine, na Starom kontinentu prijeći na proizvodnju isključivo električnih automobila...

Kao dio široke Stellantis grupacije Peugeot je upotpunosti orijentisan ka prelasku na električne pogonske sklopove, kako bi ograničio emisiju štetnih gasova, što je bilo poznato i od ranije. Međutim obaviještenjem da će se u Evropi ova radikalna transformacija kompletirati u kratkom vremenu, dovodi ga na poziciju jednog od vodećih brendova na ovom putu. Konkretan plan podrazumijeva potpunu obustavu proizvodnje modela sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem za evropsko tržište do 2030. godine. Ove informacije dolaze iz intervjua za Automative News, koji je dala Izvršna direktorica Peugeota Linda Jackson, dodajući da će francuska kompanija za međunarodna tržišta nastaviti sa lansiranjem novih modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem tokom naredne decenije.

 

 

 

 

 

Međutim, svaki novi model marke za Evropu će biti potpuno električni od 2030. godine. "Kako budemo prelazili na nove platforme, STLA Small, Medium, Large, do 2030. godine u Evropi će svi naši modeli biti električni", rekla je Linda Jackson, te dodala, "Ali još uvijek moramo biti sigurani da održavamo ponudu  modela sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem za svoje međunarodne kupce." Ovim potezom Peugeot se pridružuje planovima svojih partnera iz Stellantisa, koji su ranije najavili datume za kompletni prelazak na proizvonju potpuno električnih automobila, mnogo prije prijedloga Evropske Unije da 2035. godine zabrane proizvodnju modela sa SUS motorima. Između ostalih DS, Alfa Romeo i Opel, će proizvoditi isključivo e-modele već od 2026., 2027. te 2028. godine.

Datum objave: 07/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook