Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Potpuna orijentisanost ka elektrifikaciji

Renault

Potpuna orijentisanost ka elektrifikaciji

Francuski proizvođač automobila najnoviji je brend koji će od početka sljedeće decenije proizvoditi samo potpuno električna vozila za tržište Evrope...

Nakon kompanija Fiat, Ford, Peugeot i Opel koje su već najavile da će od 2030. godine, a i još ranije u slučaju Opela, prijeći isključivo na proizvodnju električnih automobila za evropske kupce, ovom klubu pridružio se i Renault. Rukovodstvo frencuskog proizvođača, na čelu sa izvršnim direktorom Lukom de Meom upotpunosti je posvećeno elektrifikaciji brenda za tržište Starog kontinenta, i to što prije. Prethodni plan podrazumijevao je da do 2030. godine 90% prodanih modela u Evropi posjeduju elekrtične agregate. Međutim sada su ciljevi podignuti i Francuzi žele da do iste godine proizvode isključivo električne automobile za ovo tržište. 

 

 

 

 

 


Renault već dugo radi na usavršavanju svojih automobila sa električnim pogonskim sklopovima, i na proširivanju ponude. Tako kupci sada mogu izabrati električni Megane, ali i „veterana“ u ovom segmentu model Zoe, koji iz godine u gudinu ostvaruje dobre prodajne rezultate. U planu je da u budućnosti svi modeli dobiju električnu verziju kako bi se ostvario zacrtani cilj. Iz kompanije ističu da je primjetan trend rasta prodaje modela sa hibridnom tehnologijom, koji je dostigao 60% udjela u ukupnom broju prodaja, što je dobar pokazatelj zaokreta ka elekrifikaciji. Takođe bitno je napomenuti da Renaultov partner iz grupacije Dacia, neće slijediti ovaj korak, te da će i sljedećoj deceniji nastaviti da isporučuje modele sa SUS agregatima.

Datum objave: 17/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook