Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Potpuni prelazak na električna vozila i kraj ere SUS agregata

Evropska Unija

Potpuni prelazak na električna vozila i kraj ere SUS agregata

Evropska komisija iznjela je prijedlog pred zemlje članice unije pod nazivom „Fit for 55“ koji označava generalno smanjenje emisije CO2 za 55% do 2030. godine u odnosu na 1990. godinu, dok namjera da se emisija ugljen-dioksida svede na nulu do 2050. godine...

U okviru plana cilj je prelazak na obnovljive izvore energije, korištenje obnovljivih materijala, proširivanje zelenih površina ali i, za nas najvažnije, krajnji prelazak na električne automobile. Ovo svakako označava kraj jedne ere, ere motora sa unutrašnjim sagorijevanjem na čijim pogonima je obnovljena i izgrađena Evropa poslije Drugog svjetskog rata. Međutim, čelnici unije svjesni su savremenih opasnosti, ekoloških promjena i globalnog zagrijavanja te su u okviru plana „Fit for 55“ riješili da do 2030. godine smanje za 55% proizvodnju vozila sa SUS agregatima dok bi finalni cilj bila 100%. eliminacija proizvodnje ovih automobila do 2035. godine.

 

 

 

 

 


Važnost redukcije proizvodnje vozila sa SUS motorima za generalni plan je velika zato što oni ispuštaju 12% od ukupne emisije karbona na nivou EU. Treba napomenuti da se ovaj plan, nula SUS agregata do 2035. godine, ne odnosi na teretna vozila, čiji će vijek motora sa unutrašnjim sagorijevanjem trajati nešto duže, najduže do 2050. godine. Da bi zvanično, zakonski stupio na snagu ovaj plan treba da bude odobren od strane zemalja članica EU, koje će o njemu raspravljati u Evropskom Parlamentu. Proces formalizacije i rasprave bi mogao da traje do dvije godine tako da će proizvođači automobila imati vremenada prilagode svoje pogone i modele u skladu sa planom. Dok inicijative „Zelenih“ udruženja širom Evropske unije glasno pozdravljaju ovaj prijedlog postoje i određeni krugovi koji se ne slažu sa odredbama plana.

Procjenjuje se da će najviše opiranja ovom prijedlogu dolaziti iz država koje tradicionalno proizvode najviše automobila i koje su matične države velikih automobilskih kompanija poput Njemačke i Francuske. Mada su pojedini giganti iz auto industrije kao što su Volkswagen, Opel, Renault i Fiat već ranije najavili svoje planove potpunih prelazaka na elekrtične automobile do kraja decenije. Da bi se ovaj plan sproveo u djelo a kupcima privukla pažnja ka kupovini električnih vozila, Evropska komisija planira sistematsku izgradnju mreže javnih stanica za punjenje električnih automobila na nivou cijele EU. Predviđeno je da ove stanice budu praktične i lako dostupne, te bi njihov broj do 2030. godine trebao da iznosi 3,5 miliona dok bi se isti uvećao drastično do 2050. godine pa bi tada u zemljama članicama EU bilo raspoređeno više od 16 miliona stanica.

Datum objave: 15/07/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook