Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > Potpuno električni terenac na standardnoj platformi

Mercedes-Benz EQG

Potpuno električni terenac na standardnoj platformi

Popularni Mercedesov SUV model G Klase do sada je pokretan širokom paletom pogonskih sklopova, a budućnost nam donosi još širu i raznovrsniju ponudu, prije svega sa najavljenom električnom verzijom...

Agregati sa unutrašnjim sagorijevanjem, različitih snaga i performansi bili su u ponudi tokom bogate istorije ovog modela. Strategija elektrifikacije koju slijedi Mercedes neće promašiti ni ovaj SUV model, koji će do 2024. godine dobiti potpuno električnu varijantu. Iako do tada ima još mnogo vremena, najizglednije je da ćemo na sajmu automobila IAA Mobility u Minhenu biti upoznati sa prototipom ove verzije, koja će biti predstavljena u okviru Mercedesove ponude. Nakon toga ćemo imati više informacija, na koji način će njemački proizvođač automobila „elektrifikovati“ G Klasu, ali i trenutno postoje značajne informacije kada je riječ o ovoj transformaciji.

 

 

 

 

 

Najvažnija je, za sada neslužbena, vijest koja kaže da će električna G Klasa zadržati standardnu platformu koju koriste SUS modeli. Naravno inženjeri će morati da izvrše određene modifikacije, kako bi dijelove predviđene za uklapanje starih motora prilagodili električnom agregatu i njegovoj bateriji. Dakle, nadolazeći EQG najvjerovatnije neće koristiti Mercedesovu standardnu EVA platformu za električna vozila kao dosadašnji električni modeli EQE i EQS. Što se tiče baterije, vjeruje se da će ovaj model dobiti istu bateriju kao i električni EQS, snege 107,8 kWh. Ali ostaje nam da vidimo da li će ovo biti slučaj u finalnoj verziji, jer je međuosovinsko rastojanje kod G Klase 2890 mm, što je znatno kraće od razmaka među točkovima kod EQS vozila, koje iznosi 3210 mm, nameće se pitanje da li će inženjeri naći mjesta za ovakvu bateriju u manjem prostoru. Spoljašni dizajn bi trebao ostati standardno kockast, ali sa određenim novinama koje će donijeti detalje karakteristične za električna vozila ovog proizvođača, kao na primjer zatvorena rešetka u skladu sa drugim modelima "EQ". Nešto drugačiji branici, novi dizajn alu-felgi i druga manja poboljšanja razlikovaće ga od G Klase na benzinsko i dizelsko gorivo, slično kao što su EQA i EQB vizualno odvojeni od GLA i GLB modela.

Datum objave: 16/08/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook