Naslovna > Automobili > Lada > Niva > Potpuno nova Niva stiže 2024. godine

Lada Niva

Potpuno nova Niva stiže 2024. godine

Lada je još 2018. godine u Moskvi prikazala konceptno izdanje nove Nive, a novi model je sada i zvanično najavljen za 2024. godinu, a ima za cilj da proširi svoju prisutnost i van Rusije...

Kompaktni ruski terenac u konceptnom obliku prikazan je 2018. godine na sajmu automobila u Moskvi, a sada je ruski proizvođač konačno potvrdio dolazak nove generacije, koje će debitovati 2024. godine. U Ladi vjeruju da će novi model otvoriti nove horizonte za ruski brend i da će pojačati prodaju i van ruskog tržišta. Nova Niva prikazana je u vidu skice, a predstavljaće jedan od četiri nova modela koja će brend lansirati do 2025. godine. Kompanija će nastaviti svoju transformaciju kako bi postala učinkovit i konkurentan proizvođač automobila svjetske klase, te će produbiti svoje odnose sa Daciom.

 

 


Dva proizvođača u vlasništvu Renaulta  koristiće jedinstvenu platformu, što otkriva sliku o tome kakvu će arhitekturu koristiti nova Niva. U osnovi, terenac će koristiti CMF-B platformu, koja bi trebalo da pomogne Ladi i Daciji u stvaranju značajnijih sinergija u sljedećih pet godina. Iz teaser fotografije može se vidjeti da će nova Niva imati snažan karakter sa autentičnim dizajnom iz originalne Nive iz 1977. godine. Jasno je da će serijski model biti nešto ublaženiji od ovog koji se može vidjeti na fotografiji, ali svakako raduje u kom pravcu ide Lada. Važno je napomenuti da će nova Niva biti predstavljena kao nasljednica nedavno osvježene Nive Travel. Sa druge strane, terenski orijentisana Niva trenutno se prodaje pod imenom Niva Legend i predstavlja cjenovno pristupačniji proizvod. Uz potpuno novu Nivu, Lada će 2025. godine lansirati i novi terenac u C segmentu.

Datum objave: 14/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook