Naslovna > Automobili > Ford > Fiesta > Povećana proizvodnja popularne Fieste sa pet vrata

Ford primio duplo više od očekivanih narudžbi za Fiestu ST

Povećana proizvodnja popularne Fieste sa pet vrata

Ford primio gotovo 10.000 narudžbi iz Evrope za novu Fiestu ST u prvih šest mjeseci prodaje – dva puta više od predviđenog broj...

Ford Motor Company povećava proizvodnju priznate nove Ford Fieste ST sa pet vrata, što je rezlultat duplo više od očekivanog broja narudžbi iz Evrope u prvih šest mjeseci prodaje.

 

Ford je primio gotovo više od 10.000 narudžbi za novu Fiestu ST otkako je krenula u prodaju u martu ove godine. Kako bi udovoljio potražnji, Ford je povećao proizvodnju za 15%, na 60 vozila dnevno u svojoj  tvornici u Kelnu (Njemačka).

 

Potražnja za novom Fordovom Fiestom ST potaknuta je od strane kupaca u Velikoj Britaniji, koji su kupili 56% svih modela prodatih u Evropi do danas, a prate ih njemački i švicarski kupci koji, sa Velikom Britanijom, ukupno čine 87% evropske prodaje.

 

45% kupaca tražilo je Molten Orange i Spirit Blue boje nove Fieste ST, dok si je 56% kupaca priuštilo poboljšanu verziju, Fiestu ST2.

 

“Kupci i kritike o Fiesti ST zaista su izvanredne – postao je instant klasik i narudžbe se samo nižu,” izjavio je Roelant de Waar, podpredsjednik Marketinga, Prodaje i Usluga u Ford of Europe. “Radimo sve što možemo da povećamo proizvodnju i zadovoljimo potražnju.”

 

Nova Fiesta ST dobila je sjajne recenzije od automotiv medija širom Evrope:

- Top Gear (Velika Britanija) u produkciji BBC-a proglasio je Fiestu ST pobjednikom u grupi vozila sa pet vrata, ispred Peugeota 208 Gti i Renaultsport Clia, izjavljujući: “Sve na novoj Fiesti ST – upravljanje, rukovanje, odziv – je bez premca”. Svjetski priznat automotiv novinar i voditelj Jeremy Clarkson rekao je: “Iskreno, dugo nisam vozio automobil koji mi se ovako svidio i iznenadio me.”

 

 - Magazin Auto Bild (Njemačka)  stavio je Fiestu ST ispred Seat Ibiza Cupre, nazvavši ga: “glasnim, jednostavnim, pristupačnim, bezobraznim, ako želite i, kada treba, jako brzim.”

 

 - Motorsport (Francuska) proglasio je Fiestu ST pobjednikom u kategoriji sa Abarth Punto Evo Supersportom, Peugeot 208 GTi i Renaultsport Clioom, rekavši: “Istinski GTI mora zadržati svoju dječiju dušu, mora ostati razigran i živ, a istovremeno ne smije zanemariti sposobnost preciznog rukovanja. Ford Fiesta ST objedinjuje sve ove kvalitete.”

 

Fordov odjel za dinamiku vozila, koji je razvio Fiestu ST, na dodjeli Međunarodnih priznanja za dinamiku vozila 2013, početkom ove godine proglašen je “najboljom dinamičnom ekipom godine” (Dynamics Team of the Year), a specijalista za dinamiku, David Put, osvojio je titulu “najdinamičnije osobe godine” ( Dynamicist of the Year).

 

NOVA Fiesta ST opremljena je sportskim postavkama upravljača, ovjesa i kočnica, te poboljšanom kontrolom vektora momenta (Torque Vectoring Control). Korisnicima je na raspolaganju i Ford MyKey, SYNC sistem za pomoć na cesti i Recaro sportska sjedišta. Pokreću ga 1,6-litarski EcoBoost benzinski motor sa ubrzanjem 0-100 km/h za 6,9 sekundi, koji razvija snagu 182 KS i 249 Nm obrtne sile, uz potrošnju goriva od samo 5,9 l/100 km i 138 g/km emisije CO2.

 

Nova Fiesta ST prati uspjeh Focusa ST, čija prodaje je počela u ljeto 2012. Focus ST sa 2,0-litarskim motorom EcoBoost sa 250 KS, postao je najprodavanija sportska kombilimuzina u prvih šest mjeseci 2013. Godine, sa 4000 prodatih vozila

Datum objave: 05/08/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook