Naslovna > Automobili > Porsche > Macan > Povećanje planirane proizvodnje Macana

Porsche

Povećanje planirane proizvodnje Macana

U Leipzigu planiraju povećati zaradu, a to će postići povećanjem produkcije nadolazećeg Macana, koji će se do kraja naredne godine proizvoditi u 75.000 primjeraka

Uwe-Karsten Staedter, šef produkcijskog odjela u Porscheu, zvanično je potvrdio da će se godišnja produkcija Macana u tvornici u Leipzigu povećati sa trenutno planiranih 45.000 na 75.000 do kraja naredne godine.  Porsche je u februaru ove godine zvanično saopštio da će se njihov novi SUV zvati Macan, što u prevodu sa indijskog znači tigar.

 

Model se proizvodi u fabrici u Leipzigu u koju je Porsche uložio 500 miliona eura.  Macan je baziran na MLB platformi, a u Porscheu se nadaju da će im upravo on udvostručiti prodaju.  Model će se na europskom tržištu naći naredne godine, dok će u Australiju i ostatak svijeta doći 2014. godine. Zanimljivo je da je jedan inžinjer Porschea nezvanično rekao da će Macan biti opremljen Porscheovim agregatom, a ne Volkswagenovim, kako se očekivalo. Umjesto da ima isti agregat kao Audi Q5, Macan će imati agregat sa logom Porschea. Očekuje se da to bude  3.0-litarski V6 motor, koji bi mogao donijeti mnogo pometnje konkurentima. Iz Porschea su poručili da izgradnja Macana nije bila nimalo jednostavna, te da je taj model daleko od Audijevih modela. 

Datum objave: 10/09/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook