Naslovna > Automobili > Fiat > Uno > Povratak broja jedan
FOTO GALERIJA (10)

Novitet – Fiat Uno

Povratak broja jedan

Legendarni italijanski gradski automobil Fiat Uno predstavljen je u potpuno novom izdanju. Za sada je namijenjen tržištu Latinske Amerike, na kojem najjeftiniji model košta 11.928 eura...

Svaki proizvođač koji želi pratiti aktuelne trendove u automobilizmu mora imati barem jedan jeftini automobil u svojoj ponudi. Nakon svojevrsne revolucije i iznenađujućeg uspjeha, koji su postigli Renault i Dacia sa Loganom i Sanderom, jeftini automobili nisu više “moda”, već potreba. Prvi pravi konkurent francusko-rumunskom dvojcu mogao bi biti novi Fiat Uno, koji je za sada rezervisan samo za tržište Latinske Amerike, tačnije za Brazil, u kojem se već dugi niz godina nalazi Fiatova tvornica. Mada u centrali italijanskog proizvođača još uvijek nisu reagovali na brojne špekulacije, u automobilskim krugovima se naveliko kalkuliše da će upravo ovaj model biti jedan od dva najavljena noviteta, koji bi se trebali proizvoditi u pogonima nekadašnje Zastave, koja je sada u sastavu Fiat grupacije. Bilo kako bilo, novi Uno, punopravni je nasljednik legendarnog Fiatovog modela, koji je prvi put predstavljen 1983. godine kao nasljednik Fiatove 127-ice. Dizajn prvog Una potpisao je Giorgetto Giugiaro, a on se u gotovo neizmijenjenoj formi proizvodio sve do danas. Novi Uno dugačak je 377 cm, širok 163 cm i viskom 149 cm, te se gabaritima svrstava između Pande i Punta Evo, što se da zaključiti i po obimu prtljažnika, koji prima 280, odnosno 690 litara.

 

 

 

 

 

Formom i dizajnom novi model predstavlja razradu prethodnika, sa jasnim ustupkom ka funkcionalnosti, koja se ogleda u kutijastom obliku automobila. Enterijer karakteriše jednostavan, ali oku ugodan dizajn sa osnovnim elementima neophodnim za ugodnu vožnju. Osim standardnog modela u ponudi će se naći i Fiat Uno Way, crossover model povišenog i ojačanog vješanja, sa adekvatnim plastičnim štitnicima, na najosjetljivijim dijelovima karoserije. Za tržištu Latinske Amerike Uno dolazi sa dva flex-fuel benzinska agregata Fire 1.0 od 73 KS i 1.4 sa 85 KS (razvijaju 75 i 88 KS na alkohol). Oba motora mogu da idu i na benzin i na, u Brazilu popularniji, alkohol. Pogon je prednji, a oba motora se kombinuju sa petostepenim ručnim mjenjačima. Može se očekivati da će, ako se pojavi na evropskom tržištu, novi Uno dobiti savremene male motore sa polica Fiata, poput 1.2-litarskog benzinca ili 1.3 JTD dizelaša. Najjeftiniji model novog Una u Brazilu košta 11.928 eura.

Datum objave: 25/05/2010
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook