Naslovna > GMC Hummer > Povratak Hummera?

General Motors

Povratak Hummera?

Kako se još dosta robusnih vozila ovog brenda nalazi na ulicama širom svijeta, a naročito u SAD-u, mnogi nisu ni znali da je njihova proizvodnja okonačana još prije devet godina...

Američka kompanija razmatra da ponovo pokrene proizvodnju Hummera, a imajući u vidu da je popularnost SUV vozila sve veća, to bi mogao da bude sasvim opravdan potez. Sa proizvodnih traka zadnji primjerci su sišli još 2010. godine, a bili su zasnovani na vojnom terencu Humvee (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) koji je 1983. stvorio proizvođač teških vozila AM General. Prva verzija za civilnu upotrebu pojavila se 1992. godine, , da bi šest godina kasnije ime brenda kupio GM i izbacio tri vozila – originalni Hummer H1, baziran na vojnom Humveeju, kao i nove modele H2 i H3 koji su se temeljili na manjoj GM-ovoj platformi namijenjenoj za civilne verzije.


Zbog slabe prodaje, kompanija je odlučila da potpuno obustavi proizvodnju, a sada skoro deceniju nakon toga razmatra da elektrifikuje svoj brend i da ga ponovo vrati na tržište, gdje bi se pridružio gami velikih SUV-a ove kompanije, kao što su: su Chevrolet Suburban, Cadillac Escalade i robusni GMC modeli Sierra i Yukon.
 

Datum objave: 24/06/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook