Naslovna > Automobili > Honda > Acura NSX > Povratak kultne Honde

Koncept - Honda NSX Concept

Povratak kultne Honde

Jedan od najuspješnijih Hondinih sportskih modela vratio se na automobilsku scenu, u vidu koncepta čiju finalnu verziju možemo očekivati u bliskoj budućnosti...

Prije 22 godine Honda je lansirala svoju posljednju viziju superautomobila, koji je na tržištu ostvario veliki uspjeh. Riječ je o modelu NSX, kultnoj jurilici koja je u klasi supersportista bila i ostala sinonim za beskompromisni kvalitet i pouzdanost, te vozne osobine koje su bile u rangu sa znatno jačim i zvučnijim konkurentima.

 

U vrijeme razvoja prvog NSX-a, Honda je osvajala F1 šampionate sa legendarnim Ayrton Sennom, koji je aktivno učestvovao u finalizovanju ovog danas kultnog sprintera. Posljednji primjerak prve serije NSX-a sa traka je sišao 2005. godine, a od tada pa do danas Honda je samo razmišljala o eventualnom zamjeniku. To samo se prošle godine pretvorilo u koncept nasljednika, koji je pod značkom Acura prvi put otkriven na sajmu automobila u Detroitu. Ove godine Honda NSX Concept svoj evropski debi doživjela je u Ženevi, gdje je objavljeno da će u naredne tri godine biti uvrštena u serijsku produkciju. Iako je za nasljednika prvog NSX-a bio najavljen pogon sa V10 agregatom, Honda je odlučila da svog novog sprintera opremi najnovijom generacijom 3.5-litarskog V6 benzinca, koji predstavlja integralni dio Sport Hybrid SH-AWD pogona.

 

""Sa ovakvim kvazi 4x4 pogonom, te maksimalno sniženom težinom vozila, zahvaljujući upotrebi lakih materijala, u Hondi obećavaju da će novi NSX predstavljati do sada neviđenu sinergiju između čovjeka i mašine, ali istovremeno i superautomobila koji je među prvima preuzeo odgovornost za zaštitu životne sredine. Nova Honda NSX razvijaće se u Honda R&D američkom odjelu, a proizvodiće se u Hondinoj fabrici u Ohiou. Eventualna cijena još uvijek nije poznata, ali se pretpostavlja da neće biti ispod 100.000 američkih dolara. 

 

 

""

Datum objave: 13/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook