Naslovna > Tehnika > Povratak rotacionog motora

Mazda

Povratak rotacionog motora

Iako je japanski proizvođač početkom oktobra najavio povratak specifičnog rotacionog (vankel) motora, on se ipak neće u novim modelima pojaviti kao pogonska jedinica, već kao generator električne energije...

Ovo je definitivno jedna od zaštinith znakova Mazde, a vijest o njegovom povratku je istovremeno obradovala i rastužila ljubitelje brenda, jer će se najavljeni agregat u narednim modelima naći isključivo kao generator električne energije, kako bi dopunjavao baterije i povećao autonomiju elektrifikovanih modela. Novi rotacioni će pokretati tečni naftni gas (LPG), a debitovaće u električnoj Mazdi 2020. godine. Tako su već u startu ugašene nade fanova da će uskoro videti novi RX model sa rotacionom pogonskom jedinicom. Međutim, prema izjavi izvšnog direktora ove kompanije, san o novom modelu sa ovakvom pogonskom jedinicom i dalje živi.

 


"Trenutno nismo u takvom poslovnom okruženju da bismo ovog trenutka mogli da započnemo razvoj i proizvodnju sportskog modela koji bi bio pogonjen rotacionim motorom. Jedan od mojih zadataka je da stvorim okruženje u kome ćemo moći da san o takvom automobilu pretočimo u stvarnost, što neće uopšte biti lako", izjavio je prvi čovjek kompanije Akira Marumoto.

Datum objave: 02/01/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook