Naslovna > Automobili > Mitsubishi > Povratak u Evropu kao prerađeni Renault kompakt

Mitsubishi Colt

Povratak u Evropu kao prerađeni Renault kompakt

Jedna od nadolazećih evropskih premijera Mitsubishija najavljena je početkom ove godine - mali SUV koji će predstavljati novu generaciju ASX. Renaultov donatorski model tada nije imenovan, ali će, po svemu sudeći, biti Captur. A sada je japanski brend najavio i drugi novitet...

„Petoro vrata“ japanskog brenda će se razlikovati po izgledu, dok će model najvjerovatnije dijeliti i tehnologiju sa donatorskim Renault „hečom“. Početak prodaje zakazan je za narednu godinu. U strategiji razvoja Renault-Nissan-Mitsubishi 2020, koja predviđa „podjelu“ svijeta između marki Alijanse, Mitsubishiju je, zapravo, naloženo da smanji svoje aktivnosti u Evropi. Međutim, 2021. godine plan je prilagođen: „tri dijamanta“ će i dalje zadržati svoje prisustvo na Starom kontinentu, a čak se spremaju i novi proizvodi za ovu regiju - nekoliko redizajniranih Renault-ovih modela.

 

 

 


Tako će u jesen 2023. godine Evropljanima biti ponuđen kompaktni hečbek sa petoro vrata, za koji je ponovo oživio naziv Colt. Podsjetimo, Colt je napustio svjetsko tržište 2013. godine, iako je njegova verzija sa prefiksom Plus još uvijek dostupna na Tajvanu. Mitsubishi ponovo nije rekao koji će od Renault modela biti uzet kao osnova za heč. Poznato je samo da je izgrađen na platformi CMF-B, te da će imati hibridnu verziju. Međutim, u tizeru koji prati Mitsubishijevu najavu, Renault Clio se lako pogađa u automobilu: hečbekovi imaju istu siluetu, haubu i retrovizore, osim toga, ručke zadnjih vrata Colt-a su također skrivene odozgo. Ali prednji kraj će biti drugačije dizajniran - Colt će dobiti druga prednja svjetla i rešetku hladnjaka, kao i Mitsubishi brend X.

 


Što se tiče tehnologije, najvjerovatnije je ista kao kod Clia. Hibridni „heč“ francuskog brenda ima E-Tech instalaciju baziranu na 1.6 aspiracijskom benzincu, a „tradicionalne“ verzije su bazirane na 1.0 SCe benzinskoj atmosferskoj „trojci“, 1.0 TSe i 1.3 TSe turbo motorima (tri i četiri cilindra) i 1.5 Blue dCi turbodizel. Proizvodnja novog Mitsubishija Colta biće pokrenuta u turskoj fabrici, koja proizvodi i Clio. Za sada nema informacija o tome da li će se hečbek japanske marke pojaviti van Evrope.

Datum objave: 05/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook