Naslovna > Auto moto sport > Povratak u Peru nakon 5 godina

Dakar rally 06.01-20.1. 2018

Povratak u Peru nakon 5 godina

U svom 40- tom izdanju, Dakar rally po 10- ti put stiže u južnu ameriku, pa će vozači ponovo imati priliku da posjete pacifički okean i dine Perua.

 Start ovogodišnjeg Dakara je u  glavnom gradu Limi, iz kojeg  će se karavan dalje uputiti u Boliviju gdje ih čeka dan odmora u La Pazu. Po prvi put, cilj će biti u argentinskom gradu Cordobi, poznatom po  veselim navijačima poznatih pod imenom aficionadosi. Kroz tri zemlje, takmičari će odvesti skoro 9000 km raspoređenih u 14 etapa, od kojih se 7  vozi po 100% pješčanim dinama. Preko 4500 km specijalnih etapa, jedna maratonska etapa za sve učesnike i 5 dana provedenih na nadmorskoj visini od oko 3000 m  su podaci koji jasno pokazuju sa kakvim će se  teškoćama suočiti  učesnici Dakara na putu do cilja.

 

“Povratak u Peru nam daje priliku da istražimo nepoznatu teritoriju. Takmičari će biti suočeni sa raznolikim pješčanim izazovima, postavljajući visoke standarde od samog početka. Bolivijska ravnica sa prekrasnim krajolicima je psihički vrlo zahtjevna i  testiraće avanturiste do granica njihove izdržljivosti. Ali odlučujući izazovi ih tek čekaju u Argentini, gdje Dakar teoretski dolazi u najtežu fazu i etapu Super Flambala. To je mjesto gdje vozači trebaju istupiti iz mase ako žele trijumf  u Cordobi.”- izjavio je sportski direktor Dakara Marc Coma.

Datum objave: 05/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook