Naslovna > Tehnika > Povratak Wankel rotary motora

Mazda

Povratak Wankel rotary motora

Legendarni Rotary motor se vjerovatno vraća u proizvodnju, a otkriveno je i nekoliko interesantnih detalja o budućim planove iz Mazde.

Ovu vijest je potvrdio potpredsjednik odjeljenja Mazda Sales and Customer Service za Evropu, Martijn ten Brink. Mazda je napravila novi plan i nazvala ga Zoom-Zoom 2030, a u sklopu tih aktivnosti biće proizveden potpuno električni EV automobil, koji bi se trebao pojaviti već sljedeće godine. Brink je potvrdio da će EV automobil opciono biti ponuđen sa varijantom Wankel rotary agregata, kojem će primarni cilj biti produženje dometa EV vozila. Prema navodima iz Mazde, osnovni razlog za ugradnju Wankel motora je “rješavanje briga potrošača oko završetka putovanja”, odnosno maksimalnog dometa EV vozila.

 

Uprkos ubrzanoj elektrifikaciji automobila raznih proizvođača širom svijeta, Mazda i dalje smatra da motori sa unutrašnjim sagorijevanjem imaju dobar potencijal. “U našim očima motori sa unutrašnjim sagorijevanjem su daleko od  otpisanih. Čak i u narednih 15 do 25 godina, ovakvi motori će ostati važni za automobile, jer ih plug-in hibridi moraju koristiti.”, izjavio je Brink.

Kao dokaz ovim tvrdnjama, Mazda radi na Skyactive-X tehnologiji i daleko je odmakla u tome, a članak o tome možete pročitati u našoj rubrici “tehnika”.

http://automoto.ba/stranica/benzinac-sa-dusom-dizela_7694.html

Datum objave: 06/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook