Naslovna > Automobili > Audi > R8 > Prava zvijer spremna za trku

Audi

Prava zvijer spremna za trku

Sa ovogodišnjeg sajma automobila u Parizu ne prestaju da stižu odlične vijesti za ljubitelje brze vožnje. Svoje fanove neće razočarati ni Audi, koji je na ovom sajmu predstavio pravi sportski automobil, riječ je o Audiju R8 LMS…

Iako se prethodnih dana šuškalo da iz Audija stiže neka verzija R8, konačno smo se uvjerili o čemu se radi. Ova kompanija je ponosno predstavila svoga „konja za trku“, na čijoj sej evoluciju radi unazad 3 godine. Novi sportski model raspolaže sa širokim spektrom poboljšanja sa ciljem da se održi ispred konkurencije na stazama širom svijeta. Prisutne su naravno dizajnerske izmjene, ali se one očekuju i na standardnom Audiju R8. Pored vizuelnog izgleda, da se primjetiti da je proizvođač posvetio pažnju aerodinamičkom poboljšanju, kako u smislu smanjenja koeficijenta otpora vazduhu, tako i u smislu hlađenja komponenti poput kočnica.

 

Kada je motor LMS-a u pitanju, on je praktično identičan, a radi se o poznatom 5.2 litarskom atmosferskom V10 koji generiše 585 ks (430 kW) i 550 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Međutim, šestostepeni sekvencijalni prenos, trkačko kvačilo i blokada diferencijala su detaljno ispitani kako bi obezbijedili veće performanse, a smanjili efekte habanja tokom trka izdržljivosti kojima su ova vozila često podložna. Sigurnost je nizom unaprjeđenja podignuta na viši nivo i sada odgovara propisima FIA za GT3, a odgovara i standardima Le Mana. Uz sve to ova generacija modela je lakša od prethodnika za 55 kg.Svi oni koji bi novom R8-icom jurili po trkačkoj stazi, moraće izdvojiti sumu od 398.000€ bez poreza. Isporuke su zakazane za januar nakon kompletiranja homologacije.

Datum objave: 03/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook