Naslovna > Teme > Predložene veće kazne za prekršaje
FOTO GALERIJA (17)

Tema – Izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH

Predložene veće kazne za prekršaje

U okviru najnovijih predloženih izmjena i dopuna aktuelnog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja sve prekršioce na bh. putevima trebalo bi da sleduje stroža kaznena politika...

Aktuelni Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja Parlamentarna skupština BiH usvojila je 22. decembra 2005. godine, a isti je do sada mijenjan i dopunjavan u pet navrata. Podsjećamo da je posljednji put to bilo 2013. godine. Novi, šesti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama ZOBS-a, sa kojim predlagači Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo komunikacija i prometa BiH žele pokrpiti „rupe“, prošao je prvo čitanje u Parlamentu BiH početkom osmog mjeseca i upućen je u dalju proceduru.

 


- Razlozi donošenja Zakona o izmjenama i dopunama ZOBS-a temelje se na potrebi prevazilaženja uočenih nedostataka u implementaciji istog, kao i potrebe preciznijeg definisanja važećih zakonskih odredbi. Predloženim izmjenama i dopunama, za određene prekršaje propisane su i oštrije sankcije u odnosu na važeći Zakon – navodi se u Obrazloženju izmjena i dopuna Ministarstva komunikacija i transporta BiH.
Nakon što smo početkom 2016. detaljno analizirali sve najvažnije novine predloženih „izmjena i dopuna ZOBS-a“, ovaj put vam skrećemo pažnju na predložene izmjene u domenu kaznenih odredbi.

KAZNE – Predloženim Izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH pooštrava se i kaznena politika za određene prekršaje i preciziraju sadašnje, ali i neke nove kaznene odredbe. U nastavku teksta izdvajamo najzanimljivije primjere, dok u zagradi navodimo sadašnje kazne, te nudimo napomene i objašnjenja novih propisa. 

 

 

Od 400 do 1.000 KM kazniće se:

* Vozač koji upravlja ili počne upravljati vozilom u saobraćaju na putu ili instruktor vožnje dok osposobljava kandidata za vozača motornog vozila u praktičnom upravljanju vozilom, ako se utvrdi da je nivo alkohola u njegovoj krvi 1,5 g/kg. (donja granica trenutno je 2 g/kg)
*Vozač koji na suvozačevom sjedištu prevozi dijete mlađe od 12 godina. (40 KM)
*Vozač koji u naselju prekorači brzinu 30 km/h više od ograničenja. (sada je ista kazna predviđena za prekoračenje brzine, koje je veće od 50 km/h)
*Učesnik u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je neko izgubio život, bio teško povređen ili je nastala veća materijalna šteta ako prekrši odredbe Člana 154. stav (1) i neopravdano napusti lice mjesta. (nova stavka)
* Vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim vozilom prije sticanja prava.(100-300 KM)
* Vozač koji učestvuje u saobraćaju sa neregistrovanim vozilom ili vozilom kojem je registracija istekla duže od 30 dana. (nova stavka)
* Vozač koji na vozilu koristi registarske tablice koje nisu izdate za to vozilo. (sada samo za preduzeća i pravna lica)
* Vozač ili instruktor koji odbije testiranje ili ljekarski pregled zbog sumnje da je pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje. (100-300 KM)
* Vozač koji upravlja vozilom, a vozačka dozvola mu je oduzeta zbog jednog od razloga navedenih u Članu 227. (nova stavka)

Od 100 do 300 KM kazniće se:
• Vozač koji prilikom upravljanja vozilom koristi mobilni telefon ili drugi uređaj protivno odredbama člana 33. (40 KM)
• Vozač koji u saobraćaju na putu koristi uređaj, odnosno sredstvo, kojim se može ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno uređaja namijenjenih za dokumentovanje prekršaja. (nova stavka)
• Vozač ili drugo lice koje se za vrijeme vožnje u motornom vozilu ne veže bezbjednosnim pojasem. (30 KM)
• Vozač koji se vozilom na putu kreće brzinom koja je za više od 20 do 30 km na sat veća od dozvoljene brzine. (50 KM) 
• Lice koje ukloni ili ošteti saobraćajnu signalizaciju ili opremu puta, ili izmijeni značenje saobraćajne signalizacije. (dopunjen tekst)
• Vlasnik, odnosno nosilac prava raspolaganja vozilom koji postupi u suprotnosti sa članom 172. stav (5), odnosno dozvoli da vozilom u saobraćaju na putu upravlja lice koje nema pravo upravljati tim vozilom, odnosno lice koje nema pravo upravljati kategorijom motornog vozila u koju se ubraja to vozilo. (nova stavka)
• Vozač koji upravlja ili počne upravljati vozilom u saobraćaju na putu ili instruktor vožnje dok osposobljava kandidata za vozača u praktičnom upravljanju vozilom, kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi od 0,8g/kg do 1,5g/kg (sada od 1 g/kg do 2 g/kg).
• Ista kazna je predviđena za vozače koji na vozilu nemaju registracionu stiker naljepnicu, važeću potvrdu o registraciji, ukoliko voze automobil s isteklim probnim ili prenosivim tablicama, neregistrovanim priključnim vozilom. (nova stavka, čije usvajanje je upitno zbog problema sa stikerima)

 

 

Od 50 do 250 KM kazniće se:

• Vozač kod koga se u vozilu u saobraćaju na putu nađe uređaj, odnosno sredstvo, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za otkrivanje i dokumentovanje prekrašaja. (nova stavka)
• Vozač koji prilikom pokretanja vozila iz mjesta naglo poveća brzinu kretanja na način da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe. (40 KM)
• Vozač koji upravlja ili počne upravljati vozilom u saobraćaju na putu ili instruktor vožnje dok osposobljava kandidata za vozača u praktičnom upravljanju vozilom, kod kojeg se utvrdi da količina alkohola u krvi prelazi količinu od 0,3 g/kg do 0,8 g/kg. (sada do 1 g/kg)

Sa 50 KM kazniće se:

• Vozač koji se vozilom na putu kreće brzinom koja je za više od 10 do 20 km/h veća od dozvoljene. (20-30 km/h sada, izjednačavaju se brzinski prekršaji napravljeni u naselju i na otvorenoj cesti)
• Vozač mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četverocikla ili četverocikla, kao i lica koja se prevoze tim vozilima, koji za vrijeme vožnje ne nose na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu. (biciklisti nisu više obavezni nositi kacigu)
•  Vozač bicikla koji nije adekvatno obilježen i opremljen za noćnu vožnju, vozač koji vozi moped, laki motocikl, motocikl, tricikl, laki četverocikl ili četverocikl pod uticajem alkohola, psihoaktivnih supstanci ili nekog drugog opojnog sredstva, te vozač bicikla stariji od 18 godina, koji na nezakonit način prevozi dijete do osam godina starosti. (40 KM sada, dopunjen tekst)

Sa 40 KM kazniće se:

• Vozač koji u putničkom automobilu na prednjem sjedištu prevozi lice koje je očigledno pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava. (nova stavka)
• Pješak koji za vrijeme kretanja kolovozom koristi mobilni telefon ili ima slušalice u ušima. (nova stavka)

Sa 30 KM kazniće se:

• Vozač koji upravlja motornim vozilom bez upaljenog kratkog ili dnevnog svjetla. (dopunjen tekst sa dnevnim svjetlima)
• Vozač koji kod sebe nema polisu obaveznog osiguranja ili je ne pokaže na zahtjev ovlaštenog lica. (nova stavka)


 

Datum objave: 03/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook