Naslovna > Automobili > Citroen > C4 > Predstavljanje nove kompaktne limuzine

Citroen e-C4/C4

Predstavljanje nove kompaktne limuzine

Predstavljajući novi 100% električni ë-C4 i konvencionalni C4, brend u 2020. godini nastavlja svoju električnu ofanzivu (sa lansiranjem šest električnih vozila) i ispisuje novo poglavlje u svojoj istoriji na području limuzina.

Kompaktna limuzina, koja ispunjava očekivanja segmenta i naglašava identitet marke Citroën sa:

 

Izborom energije: Novi ë-C4 - 100% electric je peti automobil u opusu električne ofanzive marke Citroën nakon modela SUV C5 Aircross Hybrid, Ami, ë-Jumpy i ë-SpaceTourer. Novi C4 je takođe dostupan u benzinskoj i dizelskoj varijanti.

 

Snagom koncepta: utemeljuje snažan iskorak u dizajnu Citroënovih silueta, donosi povišeni položaj na točkovima velikih dimenzija, aerodinamičnu i energičnu siluetu koja uključuje kodove SUV vozila, naglašen dizajn s grafičkim elementima nudeći brojne mogućnosti personalizacije.

 

Udobnosti u unutrašnjosti: sve prednosti programa Citroën Advanced Comfort® za povećanu udobnost za sve s progresivnim hidrauličnim graničnicima, sjedištima Advanced Comfort ili Smart Pad Support Citroën™ kao svjetskom premijerom. Iskustvo udobnosti osnaženo je sa 20 tehnologija za pomoć u vožnji koje uključuju Highway Driver Assist, drugi nivo polu-autonomne vožnje kao i 6 tehnologija za povezivanje. Te kvalitete su dodatno naglašene na novom ë-C4 koji nudi iskustvo ë-Confort.

 

 

 

 

U središtu segmenta kompaktnih limuzina

 

Nakon ofanzive na teritoriji SUV vozila obilježene uspješnim lansiranjem SUV C3 Aircross i SUV C5 Aircross SUV (300,000 i 200 000 prodatih vozila od lansiranja krajem 2017.), Citroën se priprema za novu važnu etapu sa snažnim povratkom na tržište limuzina. Kompaktne limuzine igraju važnu ulogu na evropskom tržištu i predstavljaju gotovo 28% prodaje C segmenta u 2019. Novi ë-C4, 100% električni i novi C4 udovoljavaju svim očekivanjima segmenta, nudeći moderan koncept prepun karaktera prilagođen današnjem svijetu. 100% električni, benzinski ili dizelski, ovo je nova generacija kompaktne limuzine Citroën inspirisane kupcima i njihovim načinom doživljaja automobila, a posjeduje sve kvalitete za protresti segment koji se obnavlja.

 

 

 

 

Tri različita pogona u ponudi: električni, benzinski i dizelski

 

Novi ë-C4 i C4, je isti moderan i tehnološki automobil dostupan sa tri različita pogona: 100% električni,   benzinski ili dizelski kako bi omogućio kupcima izbor efikasnih motora koji najbolje odgovaraju njihovim potrebama. Novi ë-C4 -100 % električni je peti u strategiji elektrifikacije marke Citroën, nakon modela SUV-a C5 Aircross Hybrid, Ami, ë-Jumpy i ë-SpaceTourer.

 

 

 

 

Naslijeđe kompaktnih limuzina

 

Citroën i kompaktne limuzine, to je priča o uspjehu od prvog C4 iz 1928. Bogata istorija koja uključuje GS, izabran 1971. Evropskim automobilom godine i koji ove godine slavi 50. rođendan. Radi se o liniji automobila koja je prepoznatljiva po svom karakteru, udobnošću i držanju ceste kroz decenije: C4-1928, Ami 6/Ami 8, GS/GSA, BX, ZX, Xsara, C4-2004., C4-2010. i C4 Cactus.

 

 

 

Vijek udobnosti i karaktera

 

Novi ë-C4 i C4 temelje se na dugom i bogatom iskustvu marke Citroën u segmentu kompaktnih limuzina s gotovo 12,500,000 prodatih primjeraka u 92 godine: prva generacija C4 (1928), Ami 6 i Ami 8, GS i GSA, BX, ZX, Xsara, C4 (2004. i 2010. generacije) i C4 Cactus. To je linija kompaktnih limuzina koje su obilježile automobilsku istoriju odgovarajući na potrebe kupaca: s velikom udobnošću i odličnim držanjem ceste, kompaktni izvana i prostrani iznutra, elegantni i robusni. Novi ë-C4 - 100% ëlectric i Novi C4 su deseta generacija kompaktnih limuzina Citroën. Oni vraćaju u život elemente koji čine duh Citroëna: duh André Citroëna u C4 iz 1928, hrabri dizajn Ami 6 i Ami 8, legendarna udobnost modela GS i GSA, savremenost BX-a, besprijekorno držanje ceste ZX-a, velikodušna prostranost modela Xsara, tehnologija i svestranost C4 (generacije 2004. i 2010.) i originalan karakter C4 Cactusa.

 

 

 

Inovativan stav i snažan dizajn

 

Novi ë-C4 i konvencionalni C4 su novi koncept u središtu segmenta, s jedinstvenim i snažnim identitetom. Povišena i naglašena, silueta uspješno spaja eleganciju i dinamičnost istovremeno uzimajući neka obilježja SUV vozila za još veću snagu i karakter vozila. Aerodinamičan i fluidan, preuzima glavne oznake identiteta marke Citroën istovremeno donoseći novi izgled dizajna game. Njegova topla i visoko-tehnološka unutrašnjost odmah izražava ugodnost, udobnost i savremenost.

 

 

 

 

 

Vrhunska toplotna udobnost

 

 

Kako bi povećali svakodnevnu toplotnu udobnost, čak i u najekstremnijim uslovima, ë-C4 i C4 nude:

 

 

- Grijano vjetrobransko staklo i upravljač, novo u gami Citroën,

 

- Grijana sjedišta, prednja i zadnja,

 

- Automatski dvozonski klima uređaj s dvostrukim komandama za jednostavnije korištenje: fizičke komande na prednjoj središnjoj konzoli i digitalne komande na ekrenu osjetljivom na dodir,

 

- Ventilacioni otvori za vazduh na centralnoj konzoli za putnike pozadi

 

 

 

Pametno skladištenje za sve prilike

 

Posebna pažnja posvećena je skladištenju unutar vozila. Dizajn vozila, baziran na programu Citroën Advanced Comfort®, oslobodio je što je moguće više prostora. Ne manje od 16 pretinaca za odlaganje s ukupnim volumenom 39 l za veću svakodnevnu praktičnost s inovativnom i praktičnom opremom koja udovoljava sve većim očekivanjima svih putnika, kako napred tako i pozadi

 

 

 

 

 

 

Novi proizvod programa Citroen Advanced Comfort

 

Savršeno oslikavajući program Citroën Advanced Comfort®, novi ë-C4 i C4 nude novu partituru, globalnu i savremenu udobnost koja uzima u obzir sve kriterijume: udobnost u vožnji koja je osigurana progresivnim hidrauličnim graničnicima® i sjedištima Advanced Comfort; udobnost življenja zahvaljujući unutrašnjem prostoru i praktičnim detaljima koji uključuju jedinstvenu inovaciju za putnike kao svjetsku premijeru; unutrašnji mir radi mirne i svijetle unutrašnjosti; udobnost korištenja zahvaljujući napretku tehnologije i svakodnevnoj pomoći. Naglašene su kvalitete novog  ë-C4  ë-Comfort: tih rad, fluidnost, uživanje u vožnji.

 

 

 

Specifična i profinjena ponuda personalizacije

 

U skladu sa statusnim očekivanjima kupaca kompaktnih limuzina, novi ë-C4 i C4 nude izbor od 31 kombinacije boja i Color Paketa karoserije te šest različitih unutrašnjih uređenja, što omogućava kupcima vožnju u automobilu koja im odgovara.

 

 

 

31 kombinacija kako bi se kreirao automobil koji odgovara imidžu kupca

 

Ponuda personalizacija izvana na novom ë-C4 - 100% ëlectric i Novom C4 omogućava 31 različitih kombinacija za kreiranje i uključuju:

 

 

- Sedam boja karoserije: Polar White, Obsidian Black, Cumulus Grey i Platinum Grey, živahna i topla Elixir Red i Caramel Brown te elegantna i profinjena, Iceland Blue.

 

 

- Pet Color Paketa: Glossy Black, Metallic Sand, Textured Grey, Anodised Deep Red i Anodised Blue, posljednja je napravljena isključivo za Novi ë-C4 i identična je ponuđenoj na C5 Aircross SUV Hybrid kako bi osnažila porodični duh na elektrifikovanim vozilima marke Citroën. Ovi Color Paketi, tipični za automobile Citroën, napravljeni su za umetke u boji oko prednjih svjetala za maglu i na Airbump®-u i omogućavaju diskretne, profinjene i dinamične kombinacije.

 

 

 

Advanced Comfort sjedišta za udobna putovanja

 

Široka i ugodna sjedišta novog ë-C4 i C4 prosto dozivaju putnike za se smjeste u vozilo. Pružaju ugodan osjećaj udobnosti, blagostanja i podrške, dajući putnicima osjećaj da sjede u naslonjaču, dobro izolovanom od ceste. Sjedeći više nego kod konkurencije zahvaljujući uzdignutom položaju, putnici zagarantovano imaju bolji pogled na okolinu.

 

 

 

Putnički prostor okupan svjetlom

 

Svjetlost u unutrašnjosti vozila je jedan od stubova programa Citroën Advanced Comfort® , koje putnicima pomaže utonuti u mirnu i pozitivnu atmosferu zahvaljujući velikim staklenim površinama od 4.3 m² i toplim materijalima. Svijetle boje krovne obloge i unutrašnjih obloga stubova omogućavaju čistoću i toplinu, dok neki unutrašnji ambijenti imaju svijetle i blage nijanse koje nisu uobičajene u automobilskom okruženju, kao što su ambijenti Metropolitan Blue ili Hype Red.

 

 

 

Prostranost na najvišem nivou

 

Kompaktna limuzina mora biti višenamjenski automobil koji može sve napraviti. Novi ë-C4 i C4 nude i kompaktne vanjske dimenzije za obavljanje svakodnevnih zadataka i velikodušan unutrašnji prostor, posebno zahvaljujući međuosovinskom rastojanju od 2,670 mm, koji je jedan od najdužih u segmentu i ima odličan prostor za koljena pozadi (198 mm). Vanjska širina od 1,800 mm, omogućava velikodušno smještanje tri osobe pozadi - 1,380 mm širine u ramenima i 1,440 mm u laktovima. Uz izdašan prtljažnik od 380 litara koji je jednostavan za korištenje zahvaljujući ravnom pragu (715 mm), širokim izrezima i ravnim stranicama, Novi ë-C4 i C4 su pozicionirani u središte segmenta i mogu se prilagoditi individualnim potrebama. Za više praktičnosti,  pod u dva položaja omogućava podjelu prtljažnog prostora u pregrade i ravan pod kada su sjedišta spuštena.

 

 

 

Ovjes sa progresivnim hidrauličkim graničnicima za maksimalnu udobnost

 

Novi ë-C4 i C4 su opremljeni kao standard od sredine game sa ovjesom sa hidrauličnim graničnicima®, koji su prvi puta bili predstavljeni na C4 Cactusu i SUV C5 Aircrossu, pružajući vrhunsku udobnost i efekat “letećeg tepiha” za maksimalnu udobnost, dinamičnost i uživanje u vožnji. Ova ekskluzivna inovacija marke Citroën ima za cilj poboljšati kvalitetu sistema filtracije koji su tako dragi kupcima ovog francuskog brenda. Ovo je vrhunac stručnosti marke Citroën na području ovjesa: udobnost ovjesa je u genetskom kodu brenda više od 100 godina i kupci su se vezali za udobnost Citroëna, koja je drugačija od bilo čega na tržištu.

 

 

 

Gama efikasnih i savremenih agregata

 

Novi ë-C4 i C4 nude široku gamu pogonskih sklopova. Efikasna ponuda idealna je za zadovoljavanje potreba svih korisnika. Dok ë-C4  pokreće električni motor od 136 KS (100 kW) uparen sa baterijom od 50 kWh, konvencionalni C4 raspolaže sa čitavom paletom agregata:

 

 

- Pet Euro 6d benzinskih agregata: PureTech 100 S&S 6-brzinski manuelni mjenjač, PureTech 130 S&S 6-brzinski manuelni mjenjač, PureTech 130 S&S EAT8, PureTech 155 S&S EAT8 i PureTech 155 EAT8 – samo za međunarodna tržišta,

 

 

- Dva Euro 6d dizelska agregata: BlueHDi 110 S&S 6-brzinski manuelni i BlueHDi 130 S&S EAT8.

 

 

 

20 tehnoloških rješenja za asistenciju u vožnji posljednje generacije

 

Novi ë-C4 i C4 opremljeni su sa čak 20 tehnoloških rješenja posljednje generacije. To je kao i u SUV-u C5 Aircross, koji je benchmark za asistenciju u vožnji kod marke Citroën, a sa novim ë-C4 i C4, klijenti gotovo da imaju autonomnu vožnju.

 

 

Tehnologije za poboljšanje sigurnosti tokom vožnje: veliki korak prema autonomnoj vožnji

 

- Active Safety Brake

 

- Collision Risk Alert and Post Collision Safety Brake;

 

- Aktivni sistem nadzora mrtvih uglova;

 

- Sistem za pomoć pri zadržavanju unutar vozne trake;

 

- Adaptivni limitator/regulator brzine sa funkcijom Stop & Go

 

- Sistem Highway Driver Assist

 

- Coffee Break Alert;

 

- Sistem za upozorenje na nepažnju vozača;

 

- Prošireno prepoznavanje saobraćajnih znakova i preporuka za brzinu;

 

- Automatsko prebacivanje dugih u kratka svjetla.

 

 

 

Tehnologije za povećanje udobnosti i bezbrižnosti u vozilu

 

 

- Pristup i pokretanje vozila bez ključa:

 

- Head-up displej u boji;

 

- Automatska električna parking kočnica;

 

- Bočni parkirni senzori;

 

- Kamera za vožnju unazad Top Rear vision;

 

- Kamera 360 vision;

 

- Park Assist;

 

- Hill Start Assist;

 

- Svjetla za maglu s bočnim osvjetljenjem;

 

- Kontrola stabilnosti prikolice.

 

 

 

Tehničke karakteristike

 

Dužina: 4,360 mm

 

Širina: 1,800 mm / 2,032 mm otvoreni retrovizori / 1,834 mm sklopljeni retrovizori

 

Visina: 1,525 mm

 

Međuosovinski razmak: 2,670 mm

 

Promjer točkova: 690 mm

 

Krug okretanja: 10.9 m

 

Visina od tla: 156 mm

 

Zapremina prtljažnika: 380 l

 

Visina praga ukrcaja: 715 mm

 

 

 

Novi ë-C4 - 100% električni:

 

 

Jačina: 136 KS (100 kW)

 

Pogonska baterija: visokonaponska 400 V Litijum-jonska 50 kWh

 

Okretni moment: 260 Nm

 

Domet: 350 kmi – ciklus prema WLTP-u

 

Maksimalna brzina: 150 km/h

 

0-100 km/h: 9.7 sekundi (sportski mod)

 

 

 

Vrijeme punjenja:

 

 

 

- 100 kW javna punionica: baterija je napunjena do 80% u 30 minuta, i.e. 10 km/min

 

- 32 A Wall Box: između 5 sati (trofazni priključak s opcionalnim11 kW punjačem) i 7 sati 30 min (jednofazni priključak)

 

- Kućna utičnica: između 15 sati (pojačana utičnica) i više od 24 sata (standardna utičnica)

 

 

Datum objave: 01/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook