Naslovna > Automobili > Hyundai > Kona > Predstavljen crossover sa sportskim karakterom

Hyundai Kona N

Predstavljen crossover sa sportskim karakterom

Kona je četvrti model i prvi crossover koji je dobio sportsku N varijantu, a korejski proizvođač najavljuje proširenje svoje N i N-Line porodice na ukupno 18 modela do kraja 2022. godine...

Hyundaijeva popularna N serija sportskih modela već obuhvata i20, i30 i Veloster, a korejci su usljed orijentisanosti tržišta ka crossover vozilima odlučili predstaviti i svoj prvi sportski crossover, model Kona N. Ispod poklopca motora će se naći 2.0-litarski četvorocilindarski turbo benzinac koji razvija 280 KS uz maksimalan obrtni momenat od 392 Nm, a u specijalnom „N Grin Shift“ modu se oslobađa dodatnih 10 KS, pa snaga u periodu od 20 sekundi raste na maksimalnih 290. Specijalni mod se može koristiti na svakih 40 sekundi i predviđen je za bržu vožnju na stazi ili pri preticanju. Agregat je uparen sa osmostepenom automatskom N DCT transmisijom sa duplim kvačilom, za koju iz Hyundaija tvrde da je podešena za maksimalnu uživanje u vožnji uz brze promjene stepena prenosa. Mjenjač takođe nudi specijalnu N Power Shift opciju koja obezbjeđuje veći obrtni momenat tokom ubrzavanja i N Track Sense Shift koji optimizuje promjene stepena prenosa za vožnju na stazi.

 

 


Što se tiče ubrzanja, Kona N uz uključen Launch Control do 100 km/h stiže za 5,5 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 240 km/h. Sportski crossover će biti opremljen i diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem za maksimalno uživanje u krivinama, ojačanom karoserijom i sportskim izduvnim sistemom. Dinamične performanse će pratiti i estetika N modela, gdje se ističu nova prednja maska, crveni ukrasni umeci na prednjim i bočnim proširenjima, te lukovi blatobrana u boji karoserije. Agresivan sportski dizajn se nastavlja i na zadnjem kraju vozila koji krase trouglasto stop svjetlo ugrađeno u veliki zadnji spojler i veliki dupli izduvni završeci. N styling paket će biti opremljen specijalnim 19-inčnim naplatcima u crnoj boji, a sportsku estetiku će dodatno istaći ekskluzivna Sonic Blue boja koja će postati prepoznatljiva za crossover modele iz N serije.

 


Sportska dinamika se nastavlja i u enterijeru sa plavim detaljima i N logom na novim sportskim sjedištima, ručici mjenjača i trokrakom upravljaču. Vozaču je na raspolaganju velika količina napredne tehnologije koja obuhvata head-up displej, digitalnu instrument tablu i 10-inčni ekran infotainment sistema sa mapama trkačkih staza širom svijeta i štopericom za mjerenje vremena kruga. Napredak u performansama prati i veliki broj sistema asistencije poput održavanja i praćenja saobraćajne trake, pametnog tempomata, senzora mrtvog ugla, adaptivnih svjetala, asistencije pri kočenju i mnogih drugih. Očekuje se da će cijena Kone N biti nešto veća od i30 Fastback N modela, a u salonima širom Evrope bi se trebala pojaviti tokom ljeta.

Datum objave: 27/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook