Naslovna > Auto moto sport > Predstavljen hiperautomobil za Le Man

Ferrari 499P

Predstavljen hiperautomobil za Le Man

499P je prošao više od 12.000 kilometara testiranja sa dva prototipa i biće u potpunosti homologovan prije kraja godine. Njegov debi u motosportu planiran je da se održi sredinom marta 2023. tokom inauguralnog WEC kola na Sebring 1000 milja...

Nakon dugog čekanja, Ferrari je objavio svoj novi Le Man hiperautomobil koji će se sljedeće godine takmičiti u FIA Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti (WEC). Tim iz Maranella odabrao je naziv "499P" kako bi ponovio nomenklaturu koju koristi decenijama. "499" se odnosi na kapacitet u kubnim centimetrima svakog cilindra, dok "P" predstavlja prototip. U srcu elektrifikovane mašine je 3,0-litarski V6 sa turbopunjačem.

 

 

 


Iako agregat sa šest cilindara ima istu arhitekturu od 120 stepeni kao motor koji koristi 296 GTB / GT3, Ferrari je rekao da to "nije isti motor". Vodeći dizajner Ferrari Attivita Sportive GT odjeljenja za trkačke automobile, Ferdinando Cannizzo je rekao da je motor strukturno drugačiji i da je V6 odabran zbog lagane i kompaktne težine. Motor sa unutrašnjim sagorijevanjem na  zadnjem dijelu vozila razvija maksimalnu snagu od 680 konjskih snaga kako bi bio u skladu sa propisima. Radi zajedno sa prednjim električnim motorom snage 272 KS koji crpi energiju iz 900-voltne baterije koja se puni tokom usporavanja i kočenja. Pogon je povezan sa sedmostepenim sekvencijalnim mjenjačem i ograničen je na kombinovanu snagu od 680 KS.

Datum objave: 31/10/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook