Naslovna > Automobili > Hyundai > i30 > Predstavljen Hyundai i30 N

Hyundai

Predstavljen Hyundai i30 N

Poslije dobro pripremljenih najava uslijedila je službena prezentacija sportske verzije Hyundaia i30...

Kao temelj za razvoj sportske verzije serijskog Hyundaia i30 poslužila je nedavno predstavljena nova generacija korejskog hatchbacka. Kao što smo više puta pisali i30 će biti prvi model nastao u sportskom odjelu koji kao zaštitni znak koristi slovo ''N''. Logično, i svi budući modeli iz sportskog odjela Hyundaija uz standardnu oznaku imat će slovo ''N'' kao dodatak.

 


Hyundai i30 N zamišljen je kao automobil koji će ući u ring sa etabliranim konkurentima koji dolaze u vidu VW Golfa GTI, Ford Focusa ST i Peugeota 308 GTI. Mora se priznati da je Hyundaijeva odluka vrlo hrabra...
Odgovorni u Hyundaiju su se odlučili da kupcima ponude dvije verzije – sa 250 i 275 KS. Bez obzira na odabrani agregat snaga će se na prednji par točkova prenositi preko brzog manuelnnog mjenjača sa šest stepeni prenosa. Da bi se svi potencijali uvijek mogli maksimalno koristiti ugrađen je difrencijal sa ograničenim proklizavanjem.
Slabija verzija iz stanja mirovanja do 100 km/h stiže za 6,4 sekunde dok jača isti zadatak savlada za 6,1 sekund. U oba slučaja maksimalna je brzina elektronski ''zaključana'' na 250 km/h.

 

 


Kao serijska oprema dolazi nekoliko programa rada ovjesa, motora i upravljačkog mehanizma a tu je klapna koja reguliše protok izduvnih gasova pa samim tim i njegovu akustiku.
Tvorci tvrde da su mnoga rješenja stečena na WRC takmičenjima, gdje Hyundai niže pobjede, prenesena na serijski model...
Prvi primjerci kupcima bi trebali biti isporučeni u četvrtom kvartalu tekuće godine. Cijene još nisu objavljene.

 

Datum objave: 13/07/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook