Naslovna > Automobili > Renault > Alpina > Predstavljen konceptni električni kupe

Alpine A110 E-ternity

Predstavljen konceptni električni kupe

Alpine A110 E-ternity ne izgleda mnogo drugačije od standardne verzije. Automobil će imati svoju svjetsku premijeru na predstojećoj F1 Velikoj nagradi Francuske. Alpine se udružio sa Lotusom 2021. godine, a trenutno rade na novom sportskom automobilu koji bi trebao postati naredni A110...

Prije 18 mjeseci iz Alpine su najavili da će do kraja ove decenije postati isključivo električni brend. Kompanija planira proširiti svoju ponudu i na krosover i hatchback automobile, ali još nema nikakvih fotografija ili prototipova. Za sada Alpine nudi A110 potpuno elektrifikovani kupe koji nagovještava električnu budućnost brenda. Alpine prototip električnog vozila nazvali su A110 E-ternity, a inženjeri su uspjeli da u kupe ugrade bateriju i električni agregat.

 

 

 


Najveći poduhvat je upravo bio konstrukcijski jer se moralo modifikovati 12 baterijskih modula, postavljajući četiri naprijed i osam nazad. EV pogonske jedinice nisu lagane, a Alpine je elektrifikacijom dobio oko 258 kilograma više u odnosu na verziju sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem, te sada teži 1378 kilograma. Alpine je svoje komponente pogonskog sklopa pozajmio od Renault Mégane E-Tech, što znači da proizvodi 238 konjskih snaga i 300 njutn-metara obrtnog momenta, dok standardna verzija daje nešto više snage, isporučujući 288 KS i 320 Nm. Standardna varijanta takođe je brža od 0 do 100, a potrebno joj je svega 4,4 u odnosu na nešto malo sporiji EV kome je za sprint potrebno 4,5 sekundi.

 


Pogonski sklop nije jedina novost na konceptnom A110, jer E-ternity ima i druge inovacije poput otvorenog krova. Brend je napravio krov od recikliranog ugljenika koji se može skinuti bez uticaja na krutost automobila. Takođe, neke komponente su napravljene od lana, koji Alpine nazivaju "materijalom budućnosti".

Datum objave: 22/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook