Naslovna > Automobili > Škoda > Kamiq > Predstavljen lagani AWD koncept sa generatorom vode za piće

Škoda Afriq

Predstavljen lagani AWD koncept sa generatorom vode za piće

Sa samo 1.350 kilograma, Afriq je osmi Škoda studentski konceptni automobil...

Kao i kod velike većine subkompaktnih krosovera, Škoda Kamiq nije posebno uzbudljiv automobil. Učenici stručne škole češkog proizvođača automobila su se pozabavili time razvijajući Afriq kao koncept zamišljen da ide tamo gdje nijedan Kamiq nije išao prije. Dok se proizvodna verzija prodaje isključivo sa pogonom na prednje točkove kao i svi modeli bazirani na MQB A0 iz VW grupe, ovo jedinstveno vozilo dolazi sa AWD-om posuđenim od Octavie.

 

 

 


Najpopularniji Škodin automobil takođe je pozajmio svoj 2,0-litarski benzinski motor sa turbo punjačem sa 190 konjskih snaga i 320 Nm obrtnog momenta koji se isporučuje na obje osovine preko sedmostepenog automatskog mjenjača sa dvostrukim kvačilom. Studenti su morali da modifikuju auspuh nakon ugradnje novog motora i promijene šasiju. Uz to, Afriq je nadograđen na nezavisnu zadnju suspenziju s više karika.

 

 

Jedna očigledna promjena u poređenju sa Kamiq-om je karoserija s dvoja vrata. Zadnja vrata su zavarena i povezana su direktno sa kavezom radi učvršćivanja karoserije. Boja koncepta je izvedena iz Fabia Rally2 evo, koja je takođe poslužila kao inspiracija za ventilacioni poklopac na krovu, zadnji spojler i dodatna svjetla na prednjoj strani. Ogoljeni enterijer sa aparatom za gašenje požara i dva sjedišta takođe podsjećaju na Fabia reli. Škodini vješti šegrti opremili su Afriq navigacionim sistemom postavljenim na suvozačevoj strani instrument table.

 


Izraelska kompanija Watergen razvila je generator pitke vode koji je instaliran u zadnjem dijelu. Uređaj izvlači vodu za piće iz vlažnosti okolnog vazduha u procesu u četiri koraka. U početku, ventilator usisava zrak, a zatim ugrađeni filter uklanja prljavštinu i prašinu prije nego što se pročišćeni vazduh pošalje kroz izmjenjivač toplote gdje kondenzuje vodu. Sljedeći korak je guranje vode kroz kaskadni filter kako bi bila još čistija dok UV svjetlo uništava mikroorganizme i razgrađuje štetne hemikalije. Nakon što je temeljno očišćena, voda se pohranjuje u posudu u kojoj kontinuirano cirkuliše i UV svjetlo se ponovo koristi za uklanjanje preostalih virusa i bakterija.

Datum objave: 23/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook