Naslovna > Vijesti > Predstavljen leteći automobil

NEC

Predstavljen leteći automobil

Probni let prototipa prošao je bez problema, vozilo je lebdilo u zraku oko tri minute, a za sve je zaslužna japanska kompanija NEC...

U krugu fabrike u kontrolisanim uslovima, izveden je probni let prvog letećeg automobila, koji više liči na veliki dron koji je smješten na tri točka. Ovo potpuno futurističko vozilo proizvela je japanka tehnološka kompanija NEC sa sjedištem u Tokiju. „Mi u NEC-u vjerujemo da će se dogoditi revolucija vezana uz leteće automobile“, istakla je potpredsjednica ove kompanije, Norihiko Ishiguro "Kad dođe to vrijeme, želimo pružiti tehnologiju i usluge upravljanja" , dodala je ona. Kako je tek riječ o prototipu, ukoliko se nađe u serijskoj proizvodnji finalni proizvod bi mogao izgledati potpuno drugačije. Potrebno je unaprijediti autonomiju, ali i tehnologiju na polju sigurnosti i stabilnosti. Električno vertikalno polijetanje i slijetanje trebalo bi biti pristupačnije i tiše, za sad tu ulogu obavljaju četiri propelera.

 


Zanimljivo je što ovaj prototip ne treba vozača, a prema navodima proizvođača, japanska vlada namjerava vozila ovog tipa u komercijalnu upotrebu staviti od 2023. godine i služilo bi za transport različitih vrsta robe, dok bi javne i građanske dozvole dobilo nakon 2030. godine. Ne sumnjamo da će u budućnosti ovo ili slična ovakva vozila pronaći svoju namjenu i ukoliko već ne riješe problem saobraćajnih gužvi, da će poslužiti za zanimljiva panoramska putovanja i prevoz tereta, kada će se to desiti, vrijeme će pokazati.

Datum objave: 08/08/2019
Komentarišite ovaj članak


Stanje na putevima

Partneri

Auto Shop Magazin

TV Emisija ASM Plus

 

Facebook