Naslovna > Automobili > Audi > A8 > Predstavljen novi Audi A8
FOTO GALERIJA (15)

Audi

Predstavljen novi Audi A8

Poslije godinu dana intenzivnog testiranja, nekoliko mjeseci najava i posljednjih dana doziranih informacija konačno je predstavljen novi Audi A8.

Kao što smo ranije pisali nova generacija Audija A8 donosi elektro - instalaciju od 48 Volti uz koju dolazi cijeli niz novih tehnologija. Pod tim se podrazumijeva aktivni elektromehanički nezavisni ovjes i 3. stepen tehnologije za autonomnu vožnju. O novom aktivnom ovjesu već smo pisali ali ponovimo da se radi o trenutno najsavremenijem aktivnom ovjesu koji se može naći na tržištu. Što se potpuno autonomne vožnje tiče Audi navodi podatak da se do 60 km/h vožnja može odvijati potpuno autonomno, odnosno bez ikakvog asistiranja vozača. Na prezentaciji se moglo čuti i o samostalnom parkiranju vozila koje se može odvijati preko daljinskog upravljača i to u slučaju kada u automobilu nema niko.

 

 


Očekivano dizajn je moderan ali isto tako mora se reći da usprkos većini novih detalja zapravo nema nikakvih spektakularnih novosti što je karakteristično za Audi. Iako dizajn evidentno nije revolucionaran mora se priznati da je sasvim dobar za nadmetanje sa konkurencijom koja dolazi u vidu Mercedes-Benza S klase i BMW-a serije 7.

 

 

 

 

 

 

 

Na početku prodaje novi A8 će se nuditi sa sva 3.0 V6 turbo motora. Benzinac oznake TFSI daje 340 KS dok će dizalaš davati 286 KS. Kasnije u ponudu ulaze 4.0 litreni TDI V8 sa 435 KS dok će se na vrhu ponude naći 6.0 litreni W12 sa za sada nepoznatom snagom. Hibridna verzija imat će autonomiju od 50 km što je u skladu sa trenutnim satndardima za hybridna vozila sa plug-in tehnologijom. U prodaju kreće standardna i produžena verzija. Cijena standardne počinje sa 90.600 eura dok produžena verzija uz oznaku ''L'' ima početnu cijenu od 94.100 eura...

Datum objave: 11/07/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook