Naslovna > Automobili > BMW > Serija 2 > Predstavljen novi Coupe iz Serije 2

BMW

Predstavljen novi Coupe iz Serije 2

Novi G42 kupeoliki BMW iz serije 2 ugledaće svjetlost dana ove godine,na početku činiće ga dva modela 220i i snažniji M240i xDrive. Takođe, krajem ove i početkom naredne godine Bavarci su najavili dodatne modele, M240i sa pogonom na zadnje točkove te xDrive model sa pogonom na sve četiri točka za 220i/230i kupe.

Za razliku od savremenih modela drugih serija, dizajneri iz BMW su odlučili da uz seriju 2 održe tradicionalan izgled eksterijera. Tako će na prvi pogled biti uočljiva izražena izduženi poklopac motora, te kratak i neupadljiv zadnji dio automobila, koji jasno označavaju arhitekturu zadnjeg pogona. Maska hladnjaka je takođe, za razliku od rođaka iz Serije 4 i Serije 7 zadržala tradicionalni izgled bez velikih izmjena u odnosu na svog prethodnika. Novina je LED osvjetljenje kao dio standardne opreme dok će laserski farovi biti sastavni dio viših paketa opreme. Za kraj priče o eksterijeru bitno je napomenuti dimenzije koje su nešto veće u odnosu na prethodnike iz serije. Dužna tako iznosi 4.537 mm, širina je povećana na 1.838 mm, dok je visina 1.390 mm što je i jedini segment gdje je nova Serija 2 manja od prethodnika. Međuosovinsko rastojanje je povećano za 51 mm, pa tako sada iznosi 2.741 mm, što će omogućiti dodatni prostor u unutrašnjosti.

 

 

 

 


Kupci će biti u mogućnosti da biraju nekoliko verzija pogonskih jedinica. Tako će se ispod poklopca motora bazičnog kupea 220i/230i naći turbobenzinski 4-cilindrični 2.0 motor, snage 185 KS dok će u 230i verziji dostizati snagu od 245 KS. Za one koji su ljubitelji moćnijih i bržih agregata prava poslastica će biti M240i model, ispod čijeg poklopca će se nalaziti 6-cilindrični turbobenzinski motor snage 374 KS i 500 Nm, što ga čini najsnažnijim automobilom iz serije 2. Međutim, najveća razlika u odnosu na prethodnike iz serije je izostanak tradicionalnog manuelnog mjenjača sa šest brzina. Kod novih modela snaga na točkove će se prenositi 8-brzinskim automatskim mjenjačem. Najsnažnija verzija brzinu od 0 do 100 km/h dostiže za svega 4.3 sekunde, dok je maksimalna brzina kao po običaju ograničena na 250 km/h.
Najmanji BMW-ov kupe na tržištima Evrope i Sjeverne Amerike biće dostupan u novembru ove godine. Bavarci još uvijek nisu govorili o cijenama, ali je gotovo sasvim sigurno da će one da premašuju aktuelni model.

Datum objave: 08/07/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook