Naslovna > Automobili > Nissan > X-Trail > Predstavljen novi elektrifikovani SUV u Japanu

Nissan X-Trail

Predstavljen novi elektrifikovani SUV u Japanu

Model s pogonom na dva točka se nudi isključivo sa dva reda sjedišta, dok 12 dostupnih boja karoserije uključuje pet dvobojnih završnih obrada. Unutrašnjost se nudi s presvlakama od tkanine i Nappa kože uz Nissanov vlastiti vodoodbojni Tailor Fit i Cell-Cloth...

Nissan je predstavio najnoviji SUV prije nešto više od dvije godine u Sjevernoj Americi, ali tek na Auto Shanghai 2021, ekvivalentni X-Trail je predstavljen za Kinu. SUV srednje veličine konačno kreće u prodaju kod kuće u Japanu gdje nosi globalni X-Trail nadimak koji će se koristiti i u Evropi kada model stigne kasnije ovog ljeta. U poređenju sa američkom verzijom, postoji jedna velika novost i ona se nalazi ispod haube. Dok je američka verzija izgubila atmosferski 2,5-litarski motor u korist štedljivijeg trocilindarskog agregata s turbopunjačem za 2022. modelsku godinu, X-Trail sa JDM specifikacijom se nudi s Nissanovim vlasničkim e-4ORCE postavom. Tehnički je to druga generacija pogona, koja obećava povećanu snagu, glatkoću i tišinu.

 

 

 


U srcu X-Traila je benzinski motor sa varijabilnom kompresijom, ali on zapravo ne pokreće točkove. Umjesto toga, radi kao generator za proizvodnju električne energije. Kretanje ovim putem omogućava Nissanu da motor uvijek radi u svom optimalnom rasponu kako bi povećala efikasnost. Na taj način se smanjuje potrošnja goriva i emisija štetnih gasova u poređenju sa običnim vozilom sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem. X-Trail nije prvi model koji je dobio ovu tehnologiju jer manji Qashqai takođe ima e-4ORCE.

 


Osnovni model se zadovoljava sa pogonom na dva točka i koristi isti agregat sa unutrašnjim sagorijevanjem od 1,5 litara, ali bez prednjih i zadnjih elektromotora hibridne postavke. Odabir elektrifikovanog modela takođe dolazi uz e-Pedal Step, koji smanjuje potrebu pritiskanja papučice kočnice jer se usporavanje automatski osigurava kada vozač skine nogu s pedale gasa. Dostupan u zemlji izlazećeg sunca sa dva ili tri reda sjedišta, novi SUV opremljen je 100V AC izvorom napajanja sa maksimalnom snagom od 1.500 W. Nissan kaže da je dovoljno jak da se koristi kao izvor napajanja u nuždi.

 


Cijene počinju od oko 23.100 dolara po trenutnom kursu i rastu na 32.600 dolara.

Datum objave: 20/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook